A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Шахраї ошукують українців, які виїхали за кордон, рятуючись від війни, та викрадають їхні українські фінансові номери телефонів, прив’язані до банківських рахунків.

Дата: 28.12.2023 15:57
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

 

 

Як шахраям це вдається❓

📲 Шахраї телефонують і представляються працівниками мобільних операторів та під різними приводами випитують смс-код, який надходить від мобільного оператора. Цей смс-код дає можливість шахраям отримати доступ до персонального онлайн-кабінету мобільного оператора, де шахраї можуть отримати всю необхідну інформацію, за якою мобільний оператор ідентифікує клієнта, наприклад, номери, на які він найчастіше телефонує.

🟧 Далі шахраї звертаються до мобільного оператора від імені власника номера, щоб перевипустити сім-картку. Власник номера може не одразу помітити, що сім-картка перевипущена, оскільки за кордоном може не користуватися українським номером.

Як шахраї можуть скористатися фінансовим номером телефону❓

🔸 Викрасти гроші з рахунків, придбати товари на інтернет-сайтах тощо. Якщо викрадений номер “підв’язанийˮ до сторінок у соцмережах чи інших ресурсів, шахраї також можуть отримати доступ до них та використовувати їх надалі в шахрайських схемах.

Як уникнути подібного шахрайства та захистити свій фінансовий номер телефону❓

✅ "Прив’язати" фінансовий номер телефону до своїх паспортних даних або перейти на контракт з мобільним оператором.

✅ Завести для спілкування з банком окрему сім-картку та не розголошувати свій фінансовий номер телефону.

✅ Нікому не повідомляти код із смс-повідомлень від мобільного оператора, логін та пароль до онлайн-кабінету мобільного оператора.

✅ Відключити послугу віддаленої заміни сім-карти у свого мобільного оператора.

➡️ Якщо ви постраждали від шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

👉 Про те, як захистити свій фінансовий номер від шахраїв та що робити, якщо сім-картка перестала працювати, читайте на сайті НБУ : https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/#section-17.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора