Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

До відома громадян!

Дата: 08.11.2023 11:25
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

 

 

 

При аваріях на ядерних об’єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131). При надходженні в організм він вибірково накопичується в щитоподібній залозі і спричиняє її опромінення й ураження. Це підвищує ризик раку щитоподібної залози у немовлят, дітей та молодих людей через багато років після дії радіації.

Єдиний препарат для ефективного запобігання радіаційному ураженню щитоподібної залози містить калій йодид.

Фахівці профільних міністерств пояснюють, що у разі будь-якої загрози чи викиду радіації, українців негайно проінформують про потребу в таблетках калію йодиду, а також про місця, де їх можна отримати. Повідомлення оприлюднять офіційні органи влади та Державна служба України з надзвичайних ситуацій через офіційні канали: радіо, телеканали, на офіційних сайтах тощо.

Наразі, Вашковецька сільська територіальна громада забезпечена необхідною кількістю препаратів, аби покрити потребу населення. Наявні й достатні запаси ліків.

Фахівці наголошують, що приймати пігулки просто зараз, "для профілактики", не можна. Препарат діє лише короткий проміжок часу і може спричинити порушення функції щитоподібної залози. А коли настане час екстреної йодопрофілактики, вона вже не матиме ефекту. Ефективне прийняття препарату за 6 годин до можливого враження радіоактивним йодом та впродовж 8 годин після такого ураження.

Медики зауважують, що дорослим старше 40 років або людям з порушеннями функціонування щитоподібної залози йодна профілактика не потрібна. Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже прийом калію йодиду може завдати більше шкоди, ніж користі.

Зазначимо, що на базі опорних закладів освіти громади, а також 8ДПРЧ 5ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області , наявні дозиметри для вимірювання потужності дози випромінювання. Контроль радіаційного фону на території громади проводиться регулярно. У разі необхідності, кожен охочий може ознайомитись із показниками дозиметра.

Фото з мережі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора