A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Ідентифікація тварин – це необхідно!

Дата: 05.05.2023 17:17
Кількість переглядів: 381

Фото без опису

 

Дністровське районне управління Головного управління Держродспоживслужби в Чернівецькій області інформує, що ідентифікація тварин – це система постійного контролю за станом здоров’я тварин, безпечності виробництва тваринницької продукції, що дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварин, отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, тощо відповідно до вимог Законодавства України (Закон України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», Положення про Єдиний державний реєстр тварин, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.09.2012 р. №578 (зі змінами) та ін.), ідентифікації та реєстрації підлягають усі сільськогосподарські тварини, які перебувають, розводяться або утримуються на території України.

Дотримання порядку згідно чинних обов’язкових до виконання законодавчих вимог реєстрації, ідентифікації переміщення, реалізації живих тварин – поросят (свиней) на території Дністровського району є актуальним та важливим питанням з точки зору забезпечення стабільної епізоотичної системи.

Актуальність  та важливість  даних питань з точки зору забезпечення стабільної епізоотичної системи  полягає в тому, що  на підконтрольній  території  (Сокирянщини, Хотинщини, Кельменечини та Мамализької ТГ) всього зареєстровано 11 свиногосподарств де утримується всього 10 732 голови свинопоголів’я . В приватному секторі станом  на 01.01.2023 року наявність свинопоголів’я  становить 21 343 голів Дністровського району  (Сокирянщині – 5029, Хотинщині- 9424,   Кельменеччині -4380,  Мамализькій ТГ -2510), що становить 67% від загального поголів’я . Тому  обізнаність  населення  та дотримання  всіх основних вимог та правил є запорукою  розведення та збільшення  кількості  здорових свиней  та благополуччя  району, щодо інфекційних, інвазійних  хвороб тварин в т.ч. свиней.

     Керуючись основними законодавчо-нормативними документами, а саме: «Законом України про ветеринарну  медицину» стаття 32, 99; Законом України  «Про  дозвільну систему  у сфері господарської діяльності» частин перша стаття  4 (1), Постановою КМУ №857 від 21.11.2013 року  « Порядок видачі ветеринарних документів», Наказом  Міністерства  АП та  продовольства України № 288 від 01.08. 2014 року « Про затвердження  Правил  заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимоги до їх обліку», а також Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», Наказом Мінагрополітики та продовольства України

№ 639 від 01.12.2017 року «Про затвердження порядку індефікації та реєстрації свиней»  для переміщення свиней (поросят) в межах району ветеринарною службою району та її структурними підрозділами,  дільничними  лікарнями видаються ветеринарні довідкиа території Сокирянщини після проведення  реорганізації  утворено і діють  3 дільниці -   Сокирянська, Романківецька, Вашківецька).

Рішення про видачу ветеринарних документів  приймається суб’єктами за  результатами  безпосереднього огляду тварин (клінічного огляду тварин), який проводиться після звернення заявника. Під час прийняття рішення  про видачу ветеринарного документа суб’єктами, враховують епізоотичну ситуацію на відповідальній території, потужності (об’єкту) та ветеринарний стан.

Ветеринарний документ видається заявнику не пізніше  ніж через місяць з дати надходження  документів  на розгляд. До документів, які надаються із зверненням заявника обов’язково надаються реєстраційні картки на кожну голову тварини (поросят) з присвоєнням індивідуального номера, який відображається на прикріпленій бірці у тварини.

Сама ідентифікація  та реєстрація тварин (у даному випадку свиней) запроваджена  та діє в обов’язковому  порядку з метою одержання  оперативної  та надійної інформації про поголів’я  тварин, щодо  статі, віку, породи та їх місцезнаходження для поліпшення  управління і прогнозування ринків  продукції  тваринництва та контролю за епізоотичною ситуацією України.

 

Обов’язковій ідентифікації підлягають:

  • Велика рогата худоба, ягнята, козенята – протягом 7 днів з моменту народження;

  • Товарні свині до моменту переміщення (забою, продажу);

  • Лошата – не пізніше 1 року після народження.

 

При цьому потрібно пам’ятати, що всі юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані:

  • Подавати до реєстрації дані про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення, забій, утилізацію, загибель, падіж;

  • Ідентифікувати всіх тварин у господарстві;

  • Вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж;

  • Зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті (забій, падіж, утилізація) або переміщення з господарства.

 

Реалізувати тварин  в тому числі товарних поросят, птиці дозволено лише на тваринних ринках, яких в Дністровському районі налічується три:  с.Романківці; м. Новодністровськ; с. Клішківці.

Стихійна реалізація живих тварин та птиці у не відведених місцях згідно чинного законодавства  заборонена.  До реалізації  на ринках допускається лише тварини  та птиця з наявністю супровідних документів.

Звертатися в ветеринарну службу  за  проведенням ідентифікації, реєстрації тварин та отриманням ветеринарного документа потрібно заздалегідь  за 3-4 дні до реалізації тварин по причині проходження  процедури адміністративної послуги через банківську систему та виписки документів через єдиний державний реєстр ветеринарних документів.

Отже, належне функціонування системи ідентифікації і реєстрації тварин – це один з важливих елементів у забезпечення епізоотичного благополуччя України, зокрема щодо запобігання розповсюдженню захворювань спільних для людей і тварин, таких як сказ, чи такого економічно вразливого питання, як африканська чума свиней (АЧС).

 

Пам’ятайте, лише суворе дотримання цих правил дасть можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

То ж будьте пильними зібравшись купувати чи утримуючи свиней і пам’ятайте, що їх здоров’я - це обов’язок власника тварини!

При виникненні питань різного характеру у сфері ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства просимо звертатися за адресою: м. Сокиряни, вул. Центральна, 67,

.тел. 2-12-51, ( Дністровське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області) та м. Сокиряни, вул. Бірюкової, 2-А, тел.. 2-15-91, 2-10-96, (Сокирянська  лікарня ветеринарної медицини).

Довідково: відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" від 14.08.2014 №1648-VII, було внесено зміни до «Адміністративного кодексу України». Дані зміни вступили в силу з 1 січня 2015 року та передбачають адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин (згідно статті 107-2) і тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб - підприємців, уповноважених осіб - від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за:

неподання для реєстрації даних про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин;

• переміщення тварин без ідентифікаційних документів;

проведення забою, утилізації неідентифікованих та незареєстрованих тварин;

• неподання для реєстрації даних про господарства, що здійснюють забій та утилізацію тварин;

• неподання для реєстрації даних про господарства, що займаються продажем тварин, наданням послуг зі штучного осіменіння та організацією виставок тварин;

• здійснення продажу, проведення виставок і штучного осіменіння неідентифікованих та незареєстрованих тварин.

 Також передбачається відповідальність за порушення Адміністратором Єдиного державного реєстру тварин строків внесення до Єдиного державного реєстру тварин встановлених законом даних щодо тварин або строків оформлення та видачі ідентифікаційних документів тварини, що тягне за собою накладення штрафу на уповноважених осіб від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторні порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин на протязі року тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб - підприємців, уповноважених осіб - від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора