A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Податківці нагадують про необхідність задекларувати доходи від здавання майна в оренду

Дата: 02.02.2023 18:03
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

 

 

Начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак в своєму коментарі нагадав буковинцям, які здавали у 2022 році в оренду нерухоме та рухоме майно, про обов’язок задекларувати суми отриманої  орендної плати та сплатити податки.

За словами Віталія Шпака 1 січня 2023 року розпочалася щорічна кампанія декларування доходів громадян отриманих у 2022 році, з яких при виплаті не сплачено податки.

 Тобто, всі буковинці які здавали в оренду майно не в межах підприємницької діяльності мають сплатити з отриманої суми орендних платежів податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та 1,5 відсотків військового податку. Подати декларацію про майновий стан та доходи необхідно до 01 травня цього року до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Також керівник податкового відомства Буковини звернув увагу, що відповідно до пп. 170.1 Податкового кодексу України під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

До прикладу у м. Чернівцях затверджена мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру загальної площі нерухомого майна без врахування податку на додану вартість в наступних розмірах для приміщень, що використовуються під некомерційну діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб – 10 грн; виробничу діяльність – 20 грн.; комерційну діяльність – 30 грн.

Також Віталій Шпак звертає увагу, що податківці отримали достатньо інформації про орендодавців від нотаріусів та ріелторів. Передусім її аналізують та проводять роз’яснювальну роботу, а після закінчення деклараційної кампанії відповідно звірять з поданими деклараціями.

Для отримання консультацій можна звертатися до ЦОПів Головного управління ДПС у Чернівецькій області або телефонувати до  управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області: (0372)545608(0372)545601+380506717063.

Всю інформацію про Деклараційну кампанію 2022 можна отримати у банері на сайті відомства: https://tax.gov.ua/others/deklaruvannya-gromadyan


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора