A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

ЗБІЛЬШИТИ ТРИВАЛІСТЬ СТРАХОВОГО СТАЖУ МОЖНА ШЛЯХОМ ВНЕСЕННЯ ДОПЛАТИ ДО МІНІМАЛЬНОГО СТРАХОВОГО ВНЕСКУ

Дата: 12.11.2022 14:44
Кількість переглядів: 2096

 

 

  • Гарантоване державою право на пенсійне забезпечення можуть реалізувати громадяни, які досягли пенсійного віку та мають необхідну тривалість страхового стажу. На жаль, нерідко трапляються випадки, коли з досягненням пенсійного віку людина виявляє нестачу страхового стажу, потрібного для оформлення пенсії.

 

  • Для надання громадянам можливості накопичити страховий стаж Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачив право здійснення доплати до мінімального страхового внеску за неповні місяці роботи впродовж періоду з 01.01.2004 до 31.12.2010.

 

  • Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства” внесено зміни до статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо встановлення розміру доплати до мінімального страхового внеску, необхідної для зарахування неповного місяця роботи як повного.

 

Зокрема, якщо сума сплачених страхових внесків за відповідний місяць є меншою за встановлений законодавством розмір мінімального страхового внеску, за умови здійснення доплати такий період буде зараховано до страхового стажу як повний місяць роботи.       

 

До прикладу: особа звернулась до органу Пенсійного фонду України у листопаді 2022 року із заявою про намір здійснити доплату до мінімального страхового внеску за неповний місяць роботи січня 2010 року. За даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, сума її нарахованого заробітку за січень 2010 року становить 700 грн. (при мінімальній зарплаті 869 грн.), з якої сплачено страховий внесок в сумі 246,40 грн (700 х 33,2 % + 700 х 2 %).

 

  • Розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на дату здійснення доплати (листопад 2022 року), становить 6700 грн, мінімальний страховий внесок – 1474 грн (6700 х 22 %).

 

Таким чином, заявнику необхідно здійснити доплату за січень 2010 року в сумі 1227,6 грн (1430 – 246,40).

 

  • Нагадуємо про зручну можливість відстеження ситуації щодо сум нарахованих заробітків та сплачених внесків, а також зарахування страхового стажу на вебпорталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua).

 

  • Важливо заздалегідь дбати про своє пенсійне майбутнє, офіційно оформляючи трудові відносини з роботодавцями, які забезпечують легальну виплату заробітної плати в розмірі, не меншому за мінімальний, щоб не залишитися на схилі літ без належного пенсійного забезпечення.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора