A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Дострокові пенсії для батьків тяжко хворих дітей

Дата: 19.05.2022 15:00
Кількість переглядів: 403

 

Законодавством віднині надано визначення тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність та передбачено для батьків таких дітей достроковий вихід на пенсію за віком. Першочергове право на дострокову пенсію мають матері тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення 6-річного віку, - після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, до шестирічного віку здійснювалося батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення віку 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років. 

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства один з непрацюючих працездатних батьків, який здійснює догляд за тяжко хворою дитиною підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню за умови, що така  особа отримує допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства. Тобто в майбутньому, батькам час здійснення ними догляду за тяжко хворою дитиною зараховуватиметься до їх страхового стажу при призначенні пенсії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора