A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Відповідальність за сексуальне та гендерне насильство в умовах воєнного конфлікту в Україні

Дата: 19.05.2022 14:49
Кількість переглядів: 630

Фото без опису

 

На початку повномасштабної війни в Україні в медіа почали з’являтися повідомлення про випадки зґвалтувань окупантами. В масштаб проблеми було складно повірити. Жінки та чоловіки, люди похилого віку, діти й навіть немовлята — свідчення очевидців та постраждалих показують, що ніхто не застрахований від ризику сексуального насильства.

Сексуальне насильство - це будь-яка примусова сексуальна дія або використання сексуальності іншої людини, за яку може наступати кримінальна відповідальність сексуальне насильство, включає зґвалтування - проникнення до будь-якої частини тіла жертви будь-якої частини тіла кривдника чи предмета. Також слід розрізняти сексуальне домагання  - будь-яка форма небажаної вербальної, невербальної чи фізичної поведінки сексуального характеру, мета або наслідок якої - порушення гідності особи, зокрема шляхом створення загрозливого, ворожого, принизливого або образливого середовища.

І ще однією категорією є так зване гендерне насильство  - це форми насильницьких дій, що мають чітко виражену гендерну групу, на яку спрямоване насильство або яка чинить насильство та переважно сприймається як насильство проти жінок, яке чинять переважно чоловіки.

Будь-яке сексуальне насильство — крім зґвалтування, це можуть бути погрози зґвалтування, каліцтва статевих органів, примусові оголення, вагітність, аборт, проституція, примус дивитися на сексуальну наругу, сексуальне рабство тощо — є воєнним злочином, порушенням законів та звичаїв війни.

Як і за решту порушень норм міжнародного права, за сексуальне насильство передбачена відповідальність.

Так, відповідно до статті стаття 438 Кримінального кодексу України “ Порушення законів та звичаїв війни ”, - згідно якої жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Згідно статті 442 Кримінального кодексу України “ Геноцид ”, - це діяння, умисно вчинене з метою повного або часткового знищення будь-якої національної, етнічної, расової чи релігійної групи шляхом позбавлення життя членів такої групи чи заподіяння їм тяжких тілесних ушкоджень, створення для групи життєвих умов, розрахованих на повне чи часткове її фізичне знищення, скорочення дітонародження чи запобігання йому в такій групі або шляхом насильницької передачі дітей з однієї групи в іншу карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі. 

Публічні заклики до геноциду, а також виготовлення матеріалів із закликами до геноциду з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів - караються арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до п'яти років.

Підбиваючи підсумки можна констатувати, що саме через збройне вторгнення з боку російської федерації в Україну значно почастішали випадки скоєння злочинів проти  статевої свободи та статевої недоторканості особи. Україна робить все можливе для того, щоб належним чином протидіяти випадкам сексуального та гендерного насильства в Україні в умовах воєнного конфлікту. В чинному кримінальному кодексі України визначенні відповідні статті для боротьби з цими ганебними явищами, зокрема стаття 438 “ Порушення законів та звичаїв війни ”,  та стаття  432 “ Геноцид”.

 

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців сектору Сокирянське бюро правової допомоги відділу безоплатної правової допомоги Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Сокиряни, вул. Центральна, 74 (приміщення управління ПФ, каб.№2, І поверх). Телефон: (03739) 2-03-68, 068 684-04-90

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

Завідувач сектору Сокирянське БПД                                                                   О. Івасюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора