A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Фактичні перевірки: Буковинці мають право скаржитися податківцям на завищення цін на соціально значущі товари

Дата: 12.05.2022 15:44
Кількість переглядів: 466

Фото без опису

 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до Закону України від 01 квітня 2022 року № 2173-IX, який набув чинності з 17.04.2022 року податківцям надано право здійснювати контроль (проводити фактичні перевірки) за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) .

Зокрема, фактична перевірка проводиться за наявності хоча б однієї з таких підстав: отримання у встановленому законодавством порядку від державних органів або органів місцевого самоврядування інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни і ціноутворення; отримання письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Під час проведення фактичної перевірки податкові органи мають право отримувати від суб’єктів господарювання документи та/або інформацію, які підтверджують вартість придбання товару, що є предметом перевірки.

До продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість належать – борошно пшеничне вищого сорту; молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка(у плівці); хліб житньо - пшеничний; яйця курячі категорії С1; птиця(тушка куряча, четвертина тушки курячої); батон; олія соняшникова рафінована. Допустима максимальна націнка на ці товари не може перевищувати 10 відсотків. На сьогодні постановою КМУ від 18.03.2022р. № 311 встановлено, що торговельна націнка на товари, що мають істотну соціальну значущість не має перевищувати 10 відсотків.

Для того щоб податківці могли ініціювати фактичну перевірку щодо порушень застосування державних регульованих цін на продовольчі товари за письмовим зверненням споживача таке звернення необхідно написати правильно.   

Відповідно звернення оформляються у довільній формі з дотриманням вимог ст 5 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР).

Серед обов’язкових реквізитів звернення - прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина - заявника, суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Повна адреса торгівельного закладу де придбавався товар (населений пункт, назву вулиці та номер будинку (споруди), назву зупинки тощо), назву об’єкта (супермаркет, магазин, кіоск тощо, вид товару та його ціна. Також додаються чеки РРО(ПРРО).

 Письмове звернення підписується  заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Також, письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 Закону №393/96-ВР.

Адреса Головного управління ДПС у Чернівецькій області:
58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А; 

Електронна пошта cv.official.tax@ukr.net

Для усних звернень телефонуйте за номером +380502607876.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора