A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

«Лікарняні» та допомога по вагітності та пологах під час воєнного стану

Дата: 17.03.2022 14:30
Кількість переглядів: 835

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, повідомила, що під час воєнного стану ті працівники, чиї роботодавці не змогли опрацювати лікарняний та подати за ним заяву-розрахунок, можуть звернутись до Фонду соціального страхування України і отримати напряму від нього виплату «лікарняних» або допомоги по вагітності та пологах.

«Ми розуміємо, що через воєнні дії можуть скластись різні обставини. Підприємство могло зупинити роботу або не мати зв’язку і не опрацювати лікарняний працівника, працівник міг переміститись до безпечного місця, не мати зв’язку з роботодавцем та різні інші випадки. Тому на час воєнного стану ми забезпечили можливість працівнику самостійно звернутись в будь-якому куточку України до відділень Фонду соціального страхування України і отримати виплати за листками тимчасової непрацездатності та допомогу по вагітності і пологах», - прокоментувала Марина Лазебна.

Куди звернутись працівнику?

Для того, щоб під час воєнного стану отримати виплати у випадках, коли роботодавець не зміг опрацювати лікарняний та подати за ним заяву-розрахунок, застраховані особи можуть звернутись до будь-якого зручного відділення Фонду соціального страхування України за місцем тимчасового перебування внаслідок переміщення через бойові дії, за місцем реєстрації або в іншому зручному місці.

Перелік відділень Фонду соціального страхування, які мають можливість здійснювати прийом в умовах воєнного стану, та їх контакти оновлюються за посиланням:

https://docs.google.com/.../1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY...

Напряму працівнику можуть бути нараховані:

  • допомога по вагітності та пологах,
  • допомога по тимчасовій втраті працездатності,
  • допомога на поховання.

Кошти Фонд соціального страхування перерахує на спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку.

Слідкувати за станом фінансування можна у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund

Які документи необхідні?

Для призначення виплати застраховані особи повинні мати при собі паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний.

Також варто підготувати копії таких документів:

  • першої-четвертої, одинадцятої-шістнадцятої сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;
  • довідки про присвоєння РНОКПП (індивідуального податкового номера).

За наявності також подаються інші документи, передбачені у порядках надання відповідних видів матеріального забезпечення.

Важливо: довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається.

Допомога надається безпосередньо робочим органом виконавчої дирекції Фонду під час воєнного стану у випадках, якщо роботодавець не подав заяву-розрахунок за вашим листком непрацездатності. Цей факт перевіряється, отже, подвійні виплати на один і той же лікарняний неможливі.

msp.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора