A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Громадяни отримали реальну можливість легалізувати свої доходи

Дата: 26.10.2021 10:24
Кількість переглядів: 2744

Фото без опису

Про це в своєму інтерв’ю зазначила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

Верховна рада схвалила Закон, завдяки якому фізичні особи отримали шанс узаконити свої активи, що придбані за «тіньові» доходи.

На сьогоднішній день податкова амністія це топ-тема роз’яснювальної роботи податкової служби. З метою популяризації одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб нами уже проведено десятки зустрічей у територіальних громадах, використовуються їх інформаційні можливості.

Хочу наголосити, що  процедура декларування добровільна, і якщо у громадян немає в ній потреби, ніхто не примушуватиме її проходити.

-Тетяна Миколаївна на що повинні орієнтуватись громадяни щоб вирішити чи подавати таку декларацію?

Декларуванню підлягають активи розміщені як в Україні, так і закордоном. Тобто ті активи які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

В Законі визначено, що суму обсягом 400 тис. гривень держава визнає доходами, які ви могли накопичити. Щодо нерухомості, то можна не декларувати житловий будинок/будинки площею до 240 квадратних метрів і квартиру/квартири площею до 120 квадратних метрів, нежитлові приміщення некомерційного призначення до 60  квадратних метрів. Щодо незавершеного житлового будівництва, то діють норми як для будинка/будинків і квартири/квартир.

А якщо вартість активів  перевищує 400 тисяч гривень і суб’єкт декларування знає, що податки з таких активів несплачені, або сплачені не в повному обсязі – декларацію варто подати.

Звертаю увагу, що скористатися «податковою амністією» може виключно особа, яка є повнолітньою та дієздатною, але при цьому з 2005 року не перебуває/перебувала на державній службі і не знаходиться під санкціями.

-Чи потрібно зазначати в одноразовій декларації інформацію про походження активів?

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об'єктів декларування. 

-А які будуть використовуватись ставки збору при одноразовому декларуванні, адже зазвичай податок на доходи  фізичних осіб складає 18 відсотків?

- Державою запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% за умови  сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно. Громадяни мають можливість переглянути більш детально інформацію щодо ставок збору в залежності від об’єкту декларування та строків сплати збору - у банері «Одноразове добровільне декларування» на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області, а також на сторінках у Facebook і Telegram.

Повна версія за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/514234.html

 

Головне управління ДПС у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора