A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

На особливому контролі у податківців обіг підакцизних товарів

Дата: 09.09.2021 17:47
Кількість переглядів: 1086

Фото без опису

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що нормативним документом, який регулює діяльність в сфері обігу підакцизної продукції, є Закон України від 19.12.1995 №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (зі змінами і доповненнями).
Щодо переліку підакцизних товарів, то відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України до підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння); тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; рідини, що використовуються в електронних сигаретах; пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно - шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у п. п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД); автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; електрична енергія.
За словами податківців, проводиться постійний моніторинг діяльності таких платників на предмет виявлення ризиків та відбору для проведення перевірки. Серед основних критеріїв відбору платників податків для проведення контрольно-перевірочних заходів є: заниження обсягу задекларованого та сплаченого акцизного податку; здійснення торгівлі підакцизними товарами без наявності відповідних ліцензій; недотримання мінімальних оптово-роздрібних цін на алкогольні напої та тютюнові вироби; відсутнє кодування підакцизних товарів згідно кодів УКТ ЗЕД; накопичення підакцизних товарів, а саме - значне перевищення придбання алкогольних напоїв та тютюнових виробів над реалізацією.
Також, під час проведення фактичних перевірок контролюється чи не здійснюється торгівля необлікованим підакцизним товаром, який не фіскалізований, а отже, з продажу якого не сплачується акцизний податок до бюджетів громад та чи не зберігається підакцизний товар в місцях, не внесених до Єдиного реєстру місць зберігання.

 

Головне управління ДПС у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора