A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Вплив ринку землі на розвиток Вашковецької територіальної громади

Дата: 20.07.2021 09:21
Кількість переглядів: 1294

Фото без опису

Сьогодні, на території населених пунктів Вашковецької громади Дністровського району, більшість жителів мають у власності земельні ділянки-паї та займаються сільськогосподарською діяльністю – вирощуванням декоративних кущів та квітів, саджанців, злакових та бобових культур, садівництвом та ягідництвом.

 Основним видом діяльності населення є вирощування кущів троянд та саджанців плодових дерев яблуні, груші, вишні, черешні, персика, абрикоса та інших. Дана продукція реалізовується практично на території усіх областей України.

Однак не всі громадяни можуть вирощувати сільськогосподарську продукцію у промислових масштабах, з метою її реалізації на ринку по причині відсутності у них більшої площі земельних ділянок.

Частина вирощеної продукції реалізовується на місцевих регіональних ринках. Для зручності місцевих жителів у селі Вашківці постійно функціонує сезонний сільськогосподарський ринок, на якому мешканці населених пунктів здійснюють продаж вирощеної сільськогосподарської продукції, саджанців плодових дерев та декоративних кущів, квітів власного виробництва. І мабуть, немає в Україні такого садівника, який би хоча б раз не відвідав наш сільськогосподарський ринок.

Сьогодні на території громади практично всі сільськогосподарські землі знаходяться у оренді або ж їхні власники самі обробляють її та вирощують продукцію власного виробництва. На належному технологічному рівні, на території населених пунктів, працюють агропромислові підприємства, основні з яких: ФГ «Фровзер Агро», хлібоприймальне підприємство «Сварог Вест груп», ПП «Олімпія», ФГ «Янтарне», ТОВ «Хуторок», ФГ «Аура Плюс». Дані підприємства орендують земельні ділянки у місцевих мешканців та вирощують в основному сільськогосподарські злакові, бобові та зернові культури, а також фрукти і овочі.

Із 1 липня 2021 року розпочалось запровадження ринку землі, який надає повноцінне право на розпоряджання землями сільськогосподарського призначення її власникам. Що з цього приводу думає Вашковецький сільський голова Янко Іван Васильович, ми запитали в нього:

«Я вважаю, що відкриття ринку землі позитивно вплине на розвиток України, тому що тепер кожен сам може розпоряджатися своїм майном. Ця реформа відкриває нові перспективи перед громадянами нашої країни, такі як розвиток власного малого бізнесу або створення нових робочих місць. Та на жаль, сьогодні вартість землі дуже низька, мало людей зараз знає про те, що з 1 липня вони вільно можуть продавати свої ділянки сільськогосподарського призначення та купувати ділянки у інших громадян. Також певна частина населення у попередній період не оформила необхідні документи на право власності на земельну ділянку та стикається сьогодні із проблемами, які повязані із цим. Проте думаю, що з часом, люди почнуть більше дізнаватися про дану реформу та використовувати право надане державою на практиці. Звичайно, на сільськогосподарському ринку підвищиться конкуренція, але вважаю, що це ніяк не вплине на діяльність жителів нашої громади, оскільки продукція з нашого регіону відома по всій Україні і вона високої якості». 

           

Христина Романенко, менеджер із звязків  з громадськістю

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора