A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Як зараз отримати субсидію на житлово-комунальні послуги? Нові правила.

Дата: 15.06.2021 17:42
Кількість переглядів: 968

Фото без опису

            14 квітня 2021 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову про перегляд окремих критеріїв призначення субсидій з метою адресного надання державної соціальної підтримки населенню та ефективного й раціонального використання бюджетних коштів.

            Зокрема, уточнили вимоги матеріального та майнового стану під час призначення житлових субсидій щодо здійснення одноразових дороговартісних покупок, наявності банківських депозитів, проведення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та банківських металів.

            Після критики у суспільстві цих нововведень, уряд під тиском соціального невдоволення змушений був окремою постановою від 19 травня 2021 року вкотре переглянути критерії призначення та перепризначення субсидій і дещо послабити вимоги до громадян.

            Тепер субсидію на наступний період для понад 2,5 млн домогосподарств буде призначено автоматично, без особистого звернення. І тільки 15% домогосподарств необхідно буде оновити документи для її отримання.

            Також не будуть враховувати доходи від розміщення депозитів, оскільки банківські установи подають звіт до ДФС загальною сумою, і наразі відсутня персоніфікована інформація про доходи фізичних осіб від розміщення депозитів.

            Не будуть враховувати житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності (переважно це приватизація житла), а також ті, що знаходяться в сільській місцевості (в основному це спадщина).

 

            Кому потрібно переоформити субсидію?

            Домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається, передбачено автоматичне перепризначення субсидії.

            Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам в автоматичному режимі ухвалюватиметься органами соціального захисту населення на підставі інформації Міністерства фінансів за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, депозитних рахунків та інше) у квітні 2021 року.

            Отже, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

            - надавалася у грошовій безготівковій формі (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);

            - була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи) (необхідно підтвердити місце фактичного проживання);

            - була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно актуалізувати відомості щодо непроживання окремих осіб за місцем реєстрації).

            При перевищенні соціальної норми житла, органи соціального захисту враховуватимуть наявність у складі домогосподарства непрацездатних і осіб, які не працюють – дітей, пенсіонерів, осіб з інвалідністю – виходячи із інформації про склад домогосподарства.

            Органи соціального захисту будуть призначати субсидії для домогосподарств у випадках, коли член домогосподарства зареєстрований, але не проживає за місцем реєстрації.

 

            На який термін призначається субсидія?

            На підставі поданих документів протягом усіх 5 місяців неопалювального періоду, тобто з травня до вересня 2021 року включно, житлова субсидія буде призначена усім домогосподарствам з травня 2021 року.

            Незалежно від того, коли громадянин протягом цих 5 місяців звернеться за субсидією, вона в будь-якому разі буде нарахована з травня.

 

            Чи можна зараз оформити субсидію вже на опалювальний період?

            Наразі проводиться оформлення субсидії на неопалювальний період. Але субсидії призначаються з 1 травня й до кінця наступного опалювального періоду, тобто, до 30 квітня 2022 року.

            До поданих зараз документів інших у жовтні чи листопаді додавати нічого не потрібно. Як і раніше, інформацію про доходи громадян органи соцзахисту населення отримуватимуть самостійно.

 

            Як призначатиметься субсидія на понаднормову житлову площу?

            Норма житла, на яку призначається субсидія, на домогосподарство з однієї особи складає майже 49 кв. м., і 13,65 – на кожну наступну особу. Тобто, на сім’ю з трьох осіб – близько 75 кв. м.

            Субсидія на понаднормову площу розповсюджується лише в одному випадку – якщо до складу домогосподарства входять непрацюючі непрацездатні особи (особи з інвалідністю, пенсіонери, діти).

            У таких випадках субсидії на понаднормову площу, як і в попередні опалювальні періоди, будуть нараховані автоматично на підставі інформації про склад домогосподарства та про соціальний статус його членів.

            У наданні субсидії відмовлять, якщо:

            - площа квартири перевищує 130 кв. м;

            - площа будинку понад 230 кв. м.

            При призначенні субсидій не враховуються житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності, або розташовані у сільській місцевості й отримані як спадщина.

 

            Чи передбачена субсидія у разі, якщо хтось із членів родини мешкає за іншою адресою чи за кордоном?

            Працездатні особи, які понад 60 днів відсутні за місцем реєстрації і не декларують своїх доходів, втрачають права на субсидію.

            Тож треба або задекларувати доходи, або змінити склад домогосподарства, тобто місце реєстрації.

            На це, відповідно до закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», надається 30 днів. Але якщо людина працює за кордоном й офіційно сплачує там податки, лікується чи доглядає за дитиною, то малозабезпечені члени її домогосподарства в Україні мають право на субсидію.

 

            Чи можуть претендувати на житлові субсидії власники індивідуальних транспортних засобів?

            Якщо конкретний член одного домогосподарства має автомобіль, випущений менше п’яти років тому або два чи більше автомобілів віком не старше 15 років, то субсидія в такому разі не призначається.

            Відповідно, якщо один автомобіль або кілька автомобілів старші за 15-річний вік, на призначення субсидії це не впливає.

 

            Які зміни в нарахуванні субсидій чекають власників розділених особових рахунків?

            Якщо в одному домогосподарстві мешкають дві чи більше родини, які сплачують комунальні послуги на різні особові рахунки, і це документально підтверджено, їм субсидії будуть призначатися на загальних підставах.

 

            Яку суму грошей можна тримати на банківському депозиті, щоб людина не втратила права на субсидію?

            Ця сума становить 100 тисяч гривень. Водночас до сукупного доходу при розрахунку розміру субсидії дивіденди, отримані від розміщення депозиту, враховуватися не будуть.

            Куди звертатись і як можна оформити субсидію?

            - через уповноважених осіб територіальних громад (зокрема, старостати) та ЦНАПи;

            - безпосередньо до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб Центру надання адміністративних послуг;

            - заповнені бланки можна надіслати звичайною поштою на адресу органу соціального захисту населення;

            - через електронний сервіс.

 

            У якій формі можна буде отримати субсидію?

            Принциповим положенням нових правил призначення житлової субсидії є завершення процесу її монетизації.

            З 2019 року було розпочато відповідний процес і в минулому опалювальному періоді житлова субсидія надавалася у грошовій формі, але 2-ма різними механізмами:

            - готівкові виплати, які отримувало майже 95% отримувачів субсидії;

            - грошова безготівкова форма, шляхом зарахування на рахунок в «Ощадбанку» (близько 5% – 160 тисяч домогосподарств). І «Ощадбанк» вже проводив розрахунки з підприємствами.

            З 1 травня 2021 року цей перехідний процес завершується і відповідно, всі субсидії з травня будуть розраховуватися і виплачуватися громадянам виключно у готівковій формі.

            Усі громадяни, які користувалися безготівковою субсидією минулого опалювального періоду до грудня поточного року (до кінця 2021 року), зможуть отримати відповідні кошти.           Тим громадянам, які мають відкриті рахунки в «Ощадбанку», вже в червні буде проведено перерахування цих коштів. Ті, хто не має відкритих рахунків в «Ощадбанку», мають відкрити рахунок, після чого вони матимуть змогу отримати зекономлені розміри субсидій протягом минулого опалювального періоду для їх використання на власні потреби.

 

            Коли можна буде отримати субсидію?

            Субсидія на житлово-комунальні послуги буде переказана на банківський рахунок заявника до 20 числа кожного місяця за попередній у період від дати її призначення і до 20 жовтня 2021 року.

 

 

Джерело: finance.ua

https://finance.ua/ua/saving/kak-poluczit-subsidiu


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора