A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Відновне правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення

Дата: 09.04.2021 14:33
Кількість переглядів: 1704

Неповнолітні нерідко вдаються до правопорушень під негативним впливом найближчого оточення – сім’ї, однокласників, приятелів. Подекуди це мікросередовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок. Щось вкрасти, вдарити перехожого, розбити вітрину. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя.

 

Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків з суспільством. Це і є відновне правосуддя.

 

В Україні активно впроваджується програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які є вперше підозрюваними у вчиненні злочинів невеликої або середньої тяжкості. http://pravokator.club/wp-content/uploads/2020/07/yzobrazhenye_viber_2020-07-08_12-38-50.jpg

 

 

Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.

Проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

 

Ця програма застосовується за чотирьох умов:

 

•            перша – наявність потерпілої сторони – фізичної особи, який кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

•            друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості;

•            третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;

•            четверта – наявність згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

 

http://pravokator.club/wp-content/uploads/2020/07/yzobrazhenye_viber_2020-07-08_12-38-49.jpg

 

 

Отже, у разі отримання згоди сторін прокурор пропонує їм заповнити заяву про участь у Програмі відновлення правосуддя для неповнолітніх, та згоду на обробку персональних даних. Наступним кроком є передача справи та інформації про правову кваліфікацію кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється неповнолітня особа до Регіонального центру з надання БВПД.

 

Після цього Регіональний центр з надання БВПД приймає рішення про застосування Програми, видає відповідне доручення адвокату, включеному до Реєстру адвокатів, які надають БВПД, та які пройшли навчання з базових навичок медіації/посередництва.

До процедури відновного примирення (медіації) за згодою сторін можуть залучатися соціальні працівники, психологи, представники закладів освіти та інші особи, якщо це сприятиме максимальному забезпеченню прав, свобод і законних інтересів дитини. Домовленості, досягнуті сторонами за результатами участі у процедурі відновного примирення (медіації), викладаються у письмовій (медіаційній) угоді, яка є обов’язковою для виконання сторонами у визначені ними строки та спосіб.

http://pravokator.club/wp-content/uploads/2020/07/yzobrazhenye_viber_2020-07-08_12-38-51_1.jpg

 

Виконання неповнолітньою дитиною угоди за результатами процедури відновного правосуддя (медіації) залежно від ступеню її виконання та обставин кримінального провадження може бути підставою для звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, або звільнення від покарання, або звільнення від відбування покарання, або врахування як обставини, що пом’якшує покарання.

 

Отже, відновне правосуддя представляє собою сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення кримінальних правопорушень, а також є методом примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, що дозволяє дітям, які допустили помилку в житті не розлучатися зі своїми близькими та продовжувати навчання в закладах освіти.

http://pravokator.club/wp-content/uploads/2020/07/yzobrazhenye_viber_2020-07-08_12-38-56_1.jpg

 

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців відділу «Сокирянське бюро правової допомоги» Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Сокиряни, вул. Центральна, 74 (приміщення управління ПФ, каб.№2, І поверх).
Телефон: (03739) 2-03-68.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

 

В.о. начальника відділу «Сокирянське БПД»                                                    О. Івасюк

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора