Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Скільки насправді зараз заробляють українці

Дата: 02.04.2021 12:40
Кількість переглядів: 808

Фото без опису

За минулий рік, станом на січень, середня заробітна платня українців зросла на понад півтори тисячі гривень. Це за офіційною статистикою.

За даними Державної служби статистики, у січні 2021 середня зарплатня українців становила 12 337 грн.
Це удвічі більше, ніж мінімальна зарплатня. Але менше, ніж середня зарплата у грудні 2020 року, яка тоді сягнула 14 179 грн. Про це повідомляють Економічні Новини з посиланням на ВВС.

Утім, в цьому немає «зради», адже грудневі зарплати, коли українці отримують премії, надбавки та бонуси, є традиційно вищими.

В офіційній статистиці використовують показник номінальної зарплатні, яку нарахували людині до сплати податків. Але є ще й показник реальної зарплати, в якому враховують індекс споживчих цін.

Наприклад, якщо номінальна зарплатня за минулий рік зросла на 15%, то зростання реальної зарплатні між січнем 2020 і січнем 2021 було удвічі меншим і становило лише 8%, — решту «з’їла» інфляція.
Але на цьому відносність середньої зарплати не завершується.

За даними Держстату, удвічі більше, ніж в середньому, отримують працівники сфери фінансів та страхування, — у січні 2021 року їхня середня зарплата становила 24 095 грн на місяць.

Трохи поступаються у сфері інформації та телекомунікацій з зарплатнею у 21 941 грн.

Вище середнього заробляють ті, хто займаються науковою та технічною діяльністю, а також працівники сфери державного управління та оборони.

Так само вище середньої зарплати і у промисловості, де отримують 13 374 грн на місяць.

Працівники двох головних бюджетних сфер — освіти та медицини — отримують менше середнього. Там зарплати не перевищують 10,5 тис. грн на місяць.

Ще менші зарплати у сільському господарстві, де зарплати не дотягують навіть до 10 тис. грн.

Читати повністю на https://enovosty.com/news_economy/full/504-statistika-ta-realne-zhittya-skilki-naspravdi-zaraz-zaroblyayut-ukrainci


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора