A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Інтерв'ю із директором ЗЗСО І - ІІІ ст. села Вашківці Оксаною Вакарчук

Дата: 05.02.2021 18:54
Кількість переглядів: 1912

Фото без опису

  • Опишіть, будь ласка, якою є Ваша школа?
  • Наша школа – наша гордість! (сміється) Всі освітні заходи, які відбуваються у нашій школі спрямовані на виокремлення та задоволення освітньої траєкторії кожного учня, проте для мене, як керівника, головним завданням є забезпечення комфортних та безпечних умов навчання та дозвілля учнів. Я бачу нашу школу сучасною, комфортною, безпечною, забезпеченою висококваліфікованими кадрами. Тому наш заклад є освітнім простором радості для дітей, творчості для вчителів, спокою для батьків.    
  • Що Ви можете сказати про педагогічний колектив у Вашій школі?
  • Наш колектив згуртований та дружній, до будь-яких справ береться творчо та відповідально. Я б сказала, завжди оптимістично налаштований. На сьогодні працює 44 педагогічних працівники, з них «Вищої категорії» - 23, «Першої категорії» - 5, «Другої категорії» - 4, «Спеціаліст» - 7, «Бакалавр» - 1, «Молодший спеціаліст» - 3. Також присвоєно звання «Старший вчитель» - 10, «Учитель - методист» - 6, «Відмінник освіти» - 2. Щороку наші вчителі нагороджуються різними грамотами та дипломами. Вважаю, що наш колектив має великий потенціал, потужно працює, навчається, вкладає частинку душі у розвиток учнівської молоді села.
  • Зараз у цілому світі дуже непроста ситуація пов’язана із пандемією коронавірусу і всі заклади освіти були вимушені працювати в режимі дистанційного навчання. Скажіть, будь ласка, яким чином було організоване дистанційне навчання у вашій школі?
  • 16 жовтня 2020 року увійшло в дію нове Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти. 30 жовтня 2020 року на засіданні педагогічної ради було прийнято рішення про використання платформи дистанційного навчання для нашої школи. Педагогічні працівники нашого закладу освіти зобов’язані використовувати платформу Classroom. На цій платформі по предметах, по класах, по темах вчителі виставляють всі уроки. На кожен урок вчитель готує роботу з підручником, відеоурок, онлайн тестування, практичні роботи, самостійні роботи, презентації, контрольні роботи, проєкти.Для синхронного режиму (30% навчальних занять) онлайн уроків, вчителі використовують платформу Meet. Крім того, вчителі ведуть електронний журнал та щоденник. Для швидкого реагування на заплановану зустріч, виконання завдання, для обміну запитаннями та зворотнього зв'язку вчителів з учнями використовуються групи у Viber.
  • Зараз у соціальних мережах є дуже багато оголошень про різні творчі та наукові конкурси тощо. Чи є у Вас успіхи у даному напрямку роботи?
  • Так, безумовно! В цьому навчальному році всі конкурси проводились в онлайн режимі. У 2020 році найвагомішим результатом стала участь 8-ми учнів закладу у обласному етапі Всеукраїнської олімпіади та перемога Писларя Михайла з трудового навчання. У предметних мовно – літературних конкурсах у обласному етапі взяли участь 4 учнів. Під час проведення обласного конкурсу «Байт» на кращу компютерну програму, в якому взяли участь 3 учнів нашої школи, а саме Кишко Денис, Панкевич Микола та Бандалак Богдан, яких визнано переможцями. 8 учнів стали переможцями обласного етапу творчих конкурсів(«Галерея мистецтв», «Космічні фантазії»). Також учениця 5 – го класу Андронік Влада взяла участь у онлайн – змаганнях обласного фіналу Національного чемпіонату Прагліміне Міжнародного проєкту MIKSIKE» та продемонструвала найвищий результат у категорії «Дослідники». Кишко Вікторія стала призером конкурсу «Буковинські пересмішники».  Пислар Кароліна і Пирог Валерія стали переможцями у виставці -конкурсі «Галерея мистецтв». На жаль, через пандемію коронавірусу і відміну рейтингових змагань, ми не мали можливості повторити успіх 2019 року, коли учні нашої школи показали високу результативність участі у Всеукраїнських учнівських предметних олімпіадах та конкурсах. Наприклад, на ІІ (територіальному) етапі учні вибороли 70 призових місць, на ІІІ (обласному) етапі ми отримали 3 вагомі перемоги (математика, фізика, хімія); у мовно-літературних конкурсах ми одержали 22 призових місця на територіальному етапі, 188 учнів взяли участь у Міжнародних предметних конкурсах «Кенгуру», «Соняшник», «Колосок»; у 15 творчих конкурсах обласного рівня прийняло участь 54 учнів, здобуто: 17 перших місць, 7 других місць у районному етапі та 6 переможців у обласному етапі; у 3-х спортивних змаганнях здобуто 2 командні перемоги на обласному етапі (14 учнів).
  • Ви розповіли про участь дітей у різних конкурсах, чи приймають вчителі участь у змаганнях?
  • Звичайно!(сміється) Наша школа приймала участь у конкурсі професійної майстерності «Учитель року 2020». Вчитель Пантелейчук І. Д. виборола ІІ місце в першому (районному) етапі конкурсу у номінації «Початкова освіта». Для професійного зростання ми не тільки змагаємося, але організовуємо та проводимо різні заходи. Так, на початку 2020 року педагогічними працівниками було проведено 2 територіальні семінари, засідання методичного центру вчителів початкових класів та працівників психологічної служби. Після запровадження карантинних обмежень наші вчителів постійно беруть участь в онлайн заходах, вебінарах, нарадах, семінарах, коворкінгах і, звичайно, вже 2 раз поспіль проходять курси підвищення кваліфікації у дистанційному режимі. 
  • Виховна частина навчального процесу відіграє не менш важливу роль і протягом навчального року відзначається дуже багато пам’ятних дат, проходять предметні тижні. Чим відрізнялося проведення таких заходів під час очного і дистанційного навчання?
  • У 2020 році ми активно освоювали дистанційні технології проведення занять та участі у конкурсах. Навіть, під час очного навчання ми використовували дистанційні технології участі у різних акціях, літературних конкурсах, фото та відео виставках тощо, працюємо у форматі «школа у смартфоні» і плануємо у майбутньому розвиватися у цьому напрямку. На сторінках у фейсбук, інстаграм та на веб-сайті закладу ми активно представляємо усі заходи різних рівнів, які проходять у школі. Це відкрило перед нами нові можливості популяризації нашого закладу у селі, області, світі. Різниця звичайно є – немає живого спілкування, неможна запросити батьків та гостей, проте ми працюємо в межах одного учнівського колективу реалізовуючи усі можливості.
  • Як ви оцінюєте якість інформатизації шкільної освіти у Вашій школі? (наявність комп’ютерного обладнання у комп’ютерному класі та кожного вчителя, забезпеченість якісним Інтернетом)
  • Школа забезпечена якісним швидкісним інтернетом та комп’ютерною технікою для здійснення якісного навчання не тільки очного, а і дистанційного. В школі функціонує 3 кабінети інформатики, педагогічні працівники забезпечені ноутбуками на 61 %.
  • Говорячи про матеріально-технічну базу, розкажіть, будь ласка, що було закуплено та які були проведені роботи у Вашій школі для покращення освітнього процесу.
  • На посаді директора школи я працюю майже 5 років. Починаючи з 2016 року у школі було замінено всі шкільні меблі та встановлено 14 комплектів мультимедійного обладнання, інтерактивний комплекс та сучасний комп’ютерний клас, закуплено нові стенди у майже усі кабінети. Реалізовано обласну програму «Гідність дитини» та здійснено капітальний ремонт внутрішніх вбиралень (8 кімнат), було придбано шкільний автобус для комфортного підвезення учнів та здійснення екскурсійних поїздок в межах області. Для забезпечення рівного доступу до здобуття якісної освіти в школі облаштовано ресурсну кімнату, яка обладнана відповідно до сучасних вимог навчання дітей з ООП. Важливою складовою успішності учня є його здоров’я. Для проведення уроків фізичної культури, секційних занять та гурткової роботи було придбано спортивного інвентарю більше ніж на 100 000 гривень. Також, за кошти спонсорів та місцевої влади, було реконструйовано будівлю котельні і обладнано сучасний атлетичний зал. І не останнє місце займає харчування учнів нашої школи! У 2020 році капітально відремонтовано усі приміщення харчоблоку та придбано сучасне кухонне начиння: замінено вентиляційну систему, ванни для миття посуду, столи, стелажі; придбано сучасну техніку. Це дає нам змогу активно впроваджувати систему контролю HACCP.
  • Зараз продовжує впроваджуватись реформа НУШ. Як у Вашій школі реалізується дана реформа?
  • Відповідь на це питання потрібно почати із того, що корпус початкової школи, на початку 2016 року, був в аварійному стані. З того часу змонтовано та перекрито покрівлю, утеплено фасад, змонтовано відмостки та паркан, замінено внутрішні сходи, капітально відремонтовано коридор на 1 поверсі та внутрішні вбиральні для дівчаток та хлопчиків. Тому у 2018 році ми були готові до впровадження реформи Нової української школи. Я в захваті від реформи НУШ, особливо від фінансування (сміється). На сьогодні вже 5 класних кімнат облаштовано, відповідно до сучасних вимог, шкільними меблями, технікою, дидактикою, стендами. В середньому на 1 клас було витрачено 100 000 грн з державного та місцевого бюджетів, а також, ми відчуваємо велику підтримку з боку батьків, які надали благодійну спонсорську допомогу у придбанні телевізорів, килимків та частини шкільного приладдя. Ми задоволені відгуками дітей та батьків про навчання в школі за новими програмами, а наші вчителі систематично проходять курси підвищення кваліфікації та поглиблюють свій фаховий рівень. Відвідуючи уроки вчителів початкових класів, я прийшла до висновку, що не дивлячись на новий підхід до навчання, програма залишилася досить складною.
  • Ось вже стартувала реєстрація на основну сесію ЗНО – 2021. Скільки учнів Вашої школи планує зареєструватися та які предмети обрали випускники?
  • У цьому році на ЗНО планує зареєструватися 27 учнів нашої школи. Діти планують здавати Українську мову та літературу, Математику, Історію України, Іноземну мову, Біологію, Хімію, Фізику, Географію.
  • Чого, на Ваш погляд, сьогодні потрібно навчати дітей у першу чергу?
  • Наша місія: ростимо, виховуємо, творимо, навчаємо жити. Тому в першу чергу ми виховуємо людяність, створюємо умови для самореалізації, формуємо життєві компетентності, вчимо здобували знання та критично мислити.
  • Які плани у Вас на майбутнє?
  • У сьогоднішній динамічний час дуже важко будувати плани, проте на найближчому засіданні педагогічної ради ми будемо схвалювати Стратегію розвитку закладу. Це буде програма зміцнення як матеріальної бази, так і нарощення темпів надання якісної освіти. Відсвяткувавши у 2019 році 50 – річчя функціонування нашого закладу ми багато чого підсумували, переосмислили, оцінили власні досягнення та впевнено рухаємося вперед!!!                                                                     

Романенко Христина,

менеджер із зв'язків з громадськістю



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора