A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Декларування доходів 2021

Дата: 25.01.2021 22:04
Кількість переглядів: 930

Фото без опису

Буковинці минулого тижня взяли активну участь у тижневому ОНЛАЙН ЛІКБЕЗІ: Декларування доходів 2021, що проводився податківцями області.

Щоправда більше запитань під час проведення цього заходу, все ж таки надходило за визначеним телефоном.

Впродовж тижня кожен майбутній декларант дізнався офіційну позицію ДПС з найактуальніших питань проведення кампанії декларування доходів: зокрема, про порядок подання декларації в умовах карантину; про ставки податку на доходи фізичних осіб; про види доходів які підлягають декларуванню та про про податкову знижку.

Захід проведено за участі компетентних спікерів: Тетяни Булавки – заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області; Вадима Комова - начальника управління електронних сервісів; Сергія Урбанчука – заступник начальника управління – начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування.

Пропонуємо актуальні запитання – відповіді: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/449613.html

 Чи можна задекларувати доходи без візиту до податкової інспекції?

В період карантину Центри обслуговування платників Головного управління ДПС у Чернівецькій області працюють зі значними обмеженнями. Тому краще подавати декларацію в електронній формі, скориставшись Електронним кабінетом. Також, податківці пропонують кожному декларанту через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію з вже частково заповненими даними на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. А це означає, що громадянин не витрачатиме час для внесення даних, які вже є в базах ДПС.

Тобто сервіс часткового попереднього заповнення декларації надає можливість платникам податків не лише скоротити час і витрати на подання звітності, а й мінімізувати помилки при заповненні декларації. Теж передбачена можливість надання в електронному форматі копій первинних документів як додаток до декларації в онлайн-режимі. Цей момент особливо важливий для тих громадян, які звітуються про доходи задля отримання податкової знижки.

До речі, можна скористатися відеоуроком «Заповнення декларації про майновий стан і доходи », який розміщено на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

Як має подавати декларацію фізична особа, яка знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою?

Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.

Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Відповідно до ст.6 Закону України від 11 грудня 2003 року № 1382-IV «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання. Таким чином, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою, то вона повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

Чи потрібно подавати декларацію про доходи при наданні земельної ділянки в оренду у 2020 році?

У 2020 році фізична особа-орендодавець при отриманні доходу від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка при цьому не є податковим агентом (самозайнятою особою), має сплатити податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких ділянок.

Бюджетним кодексом передбачено, що податок на доходи фізичних осіб, нарахований податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), сплачується таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

При отриманні у 2020 році доходів від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній податковій декларації про майновий стан і доходи та сплачує податки з таких доходів за своєю податковою адресою.

Платнику податку необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 р. у зв’язку з отриманням ним доходів від здавання житла в оренду. Де можна отримати консультацію щодо заповнення такої декларації та чи можна подати декларацію не за місцем прописки, а за місцем проживання?

Відповідно до п. 179.10 ПКУ платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації про майновий стан і доходи, а контролюючий орган зобов’язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.

Послуги із заповнення декларації безоплатно надаються контролюючими органами за місцем перебування платника податку на обліку.

Декларація подається контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ПКУ).

Згідно з п. 45.1 ПКУ податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків у контролю­ючому органі.

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою, надсилається поштою або засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису (п. 49.3 ПКУ).

Звертаємо увагу, що в електронному кабінеті платника є можливість заповнити та подати декларацію засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Також слід знати, консультацію щодо заповнення декларації про доходи можна отримати у територіальних Центрах обслуговування платників. Адреси ЦОПів можна дізнатись на офіційному порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» у банері «ЦЕНТРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТНИКІВ» https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/  

Яка ставка податків при здаванні в оренду квартири? Чи може сплатити податок «квартирант»?

Якщо орендар (квартирант) та орендодавець (той, хто здає житло) є фізичними особами (не підприємцями), то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є особа, яка надає житло у найм та отримує доходи.

Кожен орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету. Всі отримані доходи від здавання в оренду нерухомості оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим податком - 1,5відсотки.

Відповідно до пп. 170.1 Податкового кодексу України під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

До прикладу, у м. Чернівцях мінімальна вартість місячної оренди квадратного метру становить 5,36 грн.; для виробничої діяльності – 10,72 грн. У разі здавання в оренду нерухомості для комерційної діяльності мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру складає 16,08 грн.

Який термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Які строки подання декларації та сплати нарахованих податків і зборів?

Фізичні особи не підприємці, подають декларацію про отримані доходи дo 1 травня 2021 року. А декларацію на отримання податкової знижки, громадяни подають – до 31 грудня 2021 року включно. Сплатити податкове зобов’язання - до 1 серпня 2021 року.

У яких випадках декларація про доходи не подається?

Обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи: від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу; виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу; від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений  ПДФО та військовий збір; у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок.

 

 

Головне управління ДПС у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора