A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОРИСТАННЯ ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ

Дата: 04.01.2021 18:32
Кількість переглядів: 827

Традиційно в передноворічні святкові дні на полицях магазинів зявляється значна кількість піротехнічної продукції. Постає питання, яким чином піротехнічна продукція потрапляє до українського споживача і чи має вона під собою законне підґрунтя? У торгівельну мережу для реалізації можливе надходження піротехнічних виробів, які не відповідають вимогам безпеки, насамперед, петард та фонтанів (феєрверків). Значна кількість закордонної продукції немає відповідних документів, які б дозволяли їх законну реалізацію в Україні.

Тож, пам’ятайте, що кожна установа, яка займається продажем даного продукту, повинна мати ліцензію та дозвіл на продаж піротехнічних виробів. Ціна та безпека піротехнічних виробів  речі взаємопов’язані. При купівлі різного роду розважальної піротехніки надавайте перевагу відомим виробникам, що вже давно зарекомендували себе на українському ринку.

 

Якщо ви все ж таки придбали петарди, ракети чи феєрверки або вирішили побути в місцях їх масового застосування, суворо дотримуйтесь основних правил безпеки:

 

  • Не купуйте петарди і феєрверки на стихійних ринках, в електричках, в підземних переходах, на торгівельних лотках, а тільки у спеціалізованих магазинах піротехніки. Придбана з рук піротехнічна іграшка може розірватися вже в момент підпалу, а як вона діятиме в процесі спалювання порохової суміші - взагалі не передбачиш.
  • Не підходьте близько до місця проведення феєрверку (салюту).
  • Не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути у вас в руках, і в жодному разі не кладіть їх до кишені, це може призвести до трагічного наслідку.
  • Кожен виріб має бути забезпечений інструкцією українською мовою, яка містить обмеження в користуванні за віком (чи можна давати в руки дітям) і правила утилізації.
    Також в обов’язковому порядку на піротехнічному виробі повинні бути нанесені знак відповідності технічним регламентам та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, що провів процедуру оцінки відповідності піротехнічного виробу
    (№ 071 чи 072 або інший).
  • Переконайтеся, що термін їх придатності не закінчився. Багато нешкідливих «хлопавок» після довготривалого зберігання стають смертельно небезпечними.
  • Якщо запальний шнур коротший ніж два сантиметри або зламаний, то після запуску ви не встигнете відбігти на безпечну відстань.
  • Піротехніку не можна зберігати без упаковки, в якій вона продавалась. А вже тим більше не носіть її в кишенях – суміш, яка містить порох, може від тертя вибухнути, а ви перетворитеся на живий факел.
  • Не пускайте ракети біля будівель, а тим більше всередині них. «Снаряд» калібру 30 мм здатний при влучному потраплянні повність знищити будівлю середніх розмірів або випалити квартиру.
  • До будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити раніше, ніж через дві хвилини після закінчення його роботи.
  • У жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті або в печі. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години і лише після цього викиньте разом із звичайним сміттям!

Памятайте!Лише дотримуючись цих правил, ви зможете уникнути травм та інших неприємних пригод, зберегти власне здоров’я й життя, водночас не наражаючи на небезпеку оточуючих. Тож зробіть усе, що залежить лише від вас, тим самим не допустивши ймовірного лиха! У разі потреби телефонуйте на екстрений номер Служби порятунку – «101».

Начальник Сокирянського РС УДСНС   

України у Чернівецькій області

підполковник служби ЦЗ                                                                                   Сергій СЕЛЕЗНЬОВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора