A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Про особливості мораторію на проведення перевірок консультували буковинців під час «гарячої лінії» 26 березня 2020

Дата: 31.03.2020 15:37
Кількість переглядів: 702

Для кращої поінформованості платників, днями податківці області проводили гарячу лінії, під час якої говорили про мораторій на перевірки та звільнення від штрафів під час карантину. Бізнес цікавили наступні питання:

На які перевірки встановлено мораторій та на який термін?

Законом України від 17.03.2020 року №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», 

підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено 52-2.

Зокрема, з 18 березня по 31 травня 2020 року встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок суб’єктів господарювання, крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Також, до 18 травня 2020 року зупиняються документальні перевірки щодо правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними.

Де можна ознайомитись з інформацією про перенесення перевірок?

Інформація про перенесення планових документальних перевірок, які мали розпочатися з 18 березня по 31 травня 2020 року і не були розпочаті, включається до оновленого плану-графіку, який оприлюднено на офіційному веб-сайті ДПС.

Так, станом на 24.03.2020 р., Державна податкова служба України оновила розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та розділ ІІ плану-графіка 

«Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування (березень 2020 року).

Ознайомитись можна за посиланням: https://www.tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/402509.html.

Перевірки, які були розпочаті до 18 травня цього року коли будуть завершеними?

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року.

Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Що стосується документальних перевірок платників з єдиного соціального внеску, то такі перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до 18 травня 2020 року.

Такий мораторій на проведення вказаних перевірок передбачений Законом України від 17.03.2020 № 533-IX 

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Чи будуть застосовуватися штрафи в період карантину?

За порушення податкового законодавства, учинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовують, крім санкцій за: порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування 

в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії; відчуження майна, що перебуває в податковій заставі, без згоди контролюючого органу; порушення правил обліку, виробництва й обігу пального чи спирту етилового на акцизних складах, що застосовують на загальних підставах; порушення нарахування, декларування та сплату податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховують пеню, а нарахована, але не сплачена за цей період, пеня підлягає списанню.

Чи зможуть платники податків користуватися правом подання заперечень до перевірок, що завершилися до запровадження мораторію?

Так. Введення мораторію на проведення перевірок не позбавляє платників податків права подавати заперечення до актів перевірок, завершених до запровадження мораторію, та оскаржувати прийняті за їх результатами податкові повідомлення-рішення.

Платникам податків доцільно розглянути можливість надання додаткових доказів та інформації поштою або в електронному вигляді.

 

Головне управління ДПС у Чернівецькійобласті 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора