A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції: оподаткування та звільнення від оподаткування

Дата: 19.02.2020 10:33
Кількість переглядів: 594

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, відповідно до положень ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України. ПКУ передбачає дотримання певних умов застосування такої пільги (пп. 165.1.24 ст. 165).

Зокрема, у разі продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подавати податковому агенту копію Довідки за формою № 3ДФ. Така довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви.

У податковому відомстві Буковини наголошують, довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції, якщо сільськогосподарська продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення: садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва; особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. Довідка видається строком на п’ять років.

Отже, якщо продавець сільгосппродукції надав підприємству чи фізичній особі — підприємцю, які є податковим агентом, копію чинної та належно складеної довідки, і дані цього документа свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування пільги, встановленої пп. 165.1.24 ст. 165 ПКУ, то покупець не утримує податок з доходів, що виплачується за сільськогосподарську продукцію.

У разі перевищення розміру земельних ділянок, встановлених Земельним кодексом України – 2 гектари, доходи фізичної особи від продажу сільськогосподарської продукції оподатковуються на загальних підставах.

Тобто, якщо фізичною особою отримано доходи в результаті обробітку земельних ділянок, які перевищують 2 гектари та з яких не утримано податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, такі доходи підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи та оподатковуються за ставкою — 18 % та військовим збором — 1,5 %.

Головне управління ДПС у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора