A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Пільговий період для жінок закінчується цього року

Дата: 10.02.2020 13:47
Кількість переглядів: 867

Фото без опису
Тим, кому 2020 року виповниться 60 років: і чоловікам, і жінкам, – для отримання пенсії за віком необхідно мати не менше, ніж 27 років стажу

В Україні триває пенсійна реформа, що припускає поступове збільшення стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, і пенсійного віку для жінок. Вони збільшуються, починаючи з 2018 р, і так триватиме до 2028-го. Це передбачено Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Які вимоги для виходу на пенсію, розбирався наш кореспондент.

Чоловікам і жінкам, кому 2020-го виповниться 60 років, для отримання пенсії за віком необхідно мати не менше, ніж 27 років стажу. Торік, нагадаємо, потрібно було мати 26 років трудового стажу, а 2017-го взагалі досить було 15. Річ у тому, що на початку пенсійної реформи для жінок, розповів начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області Михайло Романів, існував «пільговий період», протягом якого вони могли піти на пенсію не у 60 років, а на кілька років раніше (тому що в результаті реформи саме для жінок підвищували пенсійний вік – із 55 до 60 років). Наприклад, тим, хто народився з 1 квітня по 30 вересня 1960 року, можна було вийти на пенсію в 59 років, тобто 2019 року. 2020 року «пільговий період» закінчується. Хоча скористатися ним ще можуть жінки, які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року. Вони мають право вийти на пенсію у 59 років і 6 місяців, тобто на півроку раніше, ніж чоловіки і жінки, які народилися пізніше. Такого віку вони досягнуть якраз 2020 року. Однак вже ті, хто народився після 1 квітня 1961 року, зможуть оформити пенсію за віком тільки після досягнення 60-річного віку, тобто вже 2021 року.

 

Якщо виявиться, що після досягнення 60 років людина не має необхідного стажу, їй доведеться пропрацювати ще мінімум три роки. Коли виповниться 63, пенсія може бути нарахована при набагато меншому офіційному трудовому стажі. Скажімо, ті, кому 63 роки виповнилося 2019 року, можуть отримати пенсію за віком при наявності страхового стажу 16 років і більше. Ті, кому виповниться 63 2020-го, повинні будуть мати стаж не менший за 17 років, 2021-го – не менший за 18 років, 2022-го – від 19 років стажу. Ну, а ті, кому 2020 року тільки виповниться 60, зможуть піти на пенсію 2023 року, якщо до того моменту їхній страховий стаж становитиме не менше, як 20 років. Якщо і до 63 років не вдасться накопичити необхідний офіційний стаж, є варіант отримати пенсію за віком у 65 років за наявності стажу офіційної роботи не менше 15 років. Тим, кому не вдасться «назбирати» офіційний стаж навіть до 65 років, доведеться працювати і далі. Або звернутися до органів соцзабезпечення для призначення соціальної допомоги. Якщо інших доходів у людини немає, розмір соціальної допомоги дорівнюватиме прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб.

 

З 1 грудня 2019-го розмір прожиткового мінімуму збільшився. Відповідно, збільшується розмір мінімальних пенсій, які дорівнюють прожитковому мінімуму. Надбавка становитиме 74 грн: після перерахунку пенсіонери отримуватимуть 1638 замість 1564 грн.

За словами Михайла Романіва, у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 січня з 4173 до 4723 грн перераховано пенсії для пенсіонерів, які не працюють. Таке підвищення передбачено для категорії пенсіонерів, які досягли віку 65 років і мають страховий стаж не менший за 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Внаслідок підвищення зарплати, розмір мінімальної пенсії для цієї категорії одержувачів виплат склав 40% від зарплати (4723 грн). Мінімальні пенсії для вказаної категорії збільшено на 220 грн до 1889,2 грн.

Військовим та іншим особам пенсію підвищено на 100% суми підвищення пенсії, визначеного на 1 березня 2018 року. Колишнім міліціонерам з 1 січня 2020 р. виплачується пенсія, яка з 1.01.2016 р. розрахована з розміру грошового забезпечення за прирівняною посадою поліцейського. Правоохоронцям також щомісяця 2020 року виплачуватимуть різницю між місячним розміром підвищеної пенсії, розрахованої з 1 січня 2016 року, та місячним розміром пенсії, отриманої з 1 січня 2016 р. по 31 грудня 2017 р, до повного погашення суми цієї різниці.

 

2020-го триватиме робота з наближення послуг до населення, інформування громадян сучасними засобами зв’язку (електронна пошта, смс-повідомлення, «Електронний кабінет громадянина»). Запроваджено новий онлайн-сервіс – «Електронна трудова книжка», який дозволяє переглядати відомості про трудову діяльність. Це зручний сервіс для громадян, де можна дізнаватися детальну інформацію про свою трудову діяльність, а також про сплачені страхові внески. У разі втрати паперової трудової книжки не потрібно витрачати час на відновлення даних, адже вони будуть збережені в електронному форматі.

– Торік ми обладнали усі сервісні центри області за єдиними стандартами, які передбачають у тому числі й більш широке використання комп’ютерних технологій, – ділиться новинами пан Михайло. – Крім дистанційного надання громадянам консультацій у режимі відеозв’язку, яке дозволяє мешканцям краю значно заощадити час для отримання фахових роз’яснень, ми активно популяризуємо електронні послуги вебпорталу Пенсійного фонду, які дозволяють вирішити більшість питань пенсійного забезпечення не виходячи з дому. Краяни переконались у перевагах такого способу отримання інформації, свідченням чого є постійне зростання кількості користувачів вебпорталу.

–  Які саме послуги можна отримати у такий спосіб?

– Через вебпортал можна замовляти й отримувати в електронному вигляді потрібні довідки та інші документи з підтвердженням QR-кодом, однаково правомірні з паперовими аналогами. Роботодавці через «Кабінет страхувальника» можуть отримувати електронні довідки щодо працівників для розрахунку соціальних виплат. Тепер і для призначення пенсії не обов’язково відвідувати сервісний центр – завдяки новій моделі звернення за пенсією «в один дотик» зробити це можна у режимі онлайн, зайшовши на вебпортал зі свого комп’ютера, ноутбука чи смартфона та подавши заяву і скановані копії документів. Електронні послуги пенсійної служби є досить зручними та значно заощаджують час.

– Головне управління переїхало у просторе приміщення в історичному центрі міста. Відвідувачі Сервісного центру діляться позитивними враженнями від якості обслуговування у сучасно обладнаній комфортній залі пенсійної служби.

 

– Так, з листопада 2019-го Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області працює за новою адресою. У просторій будівлі в самому центрі міста розмістились структурні підрозділи нашої служби, які до цього містилися у різних, віддалених одне від одного, місцях. Облаштовуючи нове приміщення, особливу увагу ми приділили обладнанню Сервісного центру за сучасними європейськими стандартами, які б відповідали потребам усіх категорій населення, доклали максимум зусиль, щоб відвідувачі почувалися комфортно та могли оперативно отримати необхідні послуги. Ми обладнали приміщення сучасною технікою, запровадили електронну чергу, формат якої чітко впорядковує та забезпечує оперативність процесу обслуговування. Наповнили оформлення зали корисною інформацією з пенсійного забезпечення, яку відвідувачі під час нетривалого очікування можуть переглянути у відео-, аудіо- і текстовому форматі. На спеціальних інформаційних стендах громадяни мають змогу ознайомитись з переліком послуг, які надає Сервісний центр, та перевагами використання вебпорталу електронних послуг, скористатись зразками написання заяв, оформлення інших документів, взяти інформаційні матеріали з роз’ясненнями пенсійних питань. За окремим столиком з комп’ютером, під’єднаним  до мережі Інтернет, відвідувачі мають змогу зареєструватись на вебпорталі або увійти на сервіс для отримання чи уточнення потрібних даних.

– Чи адаптоване приміщення для обслуговування  людей з інвалідністю?

– Ми докладаємо зусиль, щоб люди з вадами здоров’я мали безперешкодний доступ до пенсійних послуг нарівні з усіма. Облаштували вхід пандусами для маломобільних верств населення, для орієнтації в залі осіб з вадами зору зробили спеціальне яскраве маркування, розмістили інформаційні стенди з адаптованими текстами шрифтом Брайля, за виникнення потреби для надання консультацій людям з вадами слуху залучаємо працівників УТОГу, які володіють жестовою мовою. До речі, чимало наших спеціалістів опановують мову жестів на спеціальних онлайн-курсах, щоб самостійно надавати консультації людям, які погано чують. Новий Сервісний центр Пенсійного фонду в Чернівцях та районні сервісні центри цілком пристосовані для обслуговування людей з особливими потребами.

 

Нинішнього року, за словами Михайла Романіва, для відновлення належного рівня пенсійного забезпечення в Україні як додатковий елемент пенсійної системи планують ввести обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Це допоможе громадянам отримувати після досягнення пенсійного віку додаткові пенсійні виплати за рахунок внесків до накопичувальної пенсійної системи. Впровадження системи поступово приведе до підвищення рівня соцзахисту людей пенсійного віку та сприятиме збільшенню інвестицій в нафіональну економіку.

Анатолій Ісак


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора