A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

ДПС Буковини: актуальні запитання – відповіді щодо сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ)

Дата: 26.12.2019 16:35
Кількість переглядів: 556

Фото без опису

Важливо для платників: З 1 січня 2020 року зросте розмір мінімальної зарплати (4723 грн), а отже зміниться мінімальна сума ЄСВ.

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ за місяць у 2020 році становитиме 4723 х 22% = 1039,06 грн, у 2019 році він становить 4173 х 22% = 918,06 грн.

Чи звільняється від сплати єдиного внеску ФОП на загальній системі оподаткування, яка є пенсіонером за віком?

Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування, яка отримує пенсію за віком, повинна нараховувати та сплачувати єдиний внесок на загальних підставах. Винятків та пільг для зазначеної категорії фізичних осіб чинним законодавством не передбачено.

Який розмір єдиного внеску нараховується ФОП на суму заробітної плати працівників-інвалідів?

Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ставка 8,41 відс. визначеної бази нарахування ЄВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди.

Таким чином, вказана пільга не розповсюджується на фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів. Іншого Законом №2464-VIне передбачено.

Чи звільняються ФОП платники єдиного податку від сплати єдиного внеску на час відпустки та за період хвороби?

Фізичні особи - підприємці на спрощеній системі оподаткування першої чи другої групи, на час відпустки, а також за період хвороби залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, та мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

Яким чином роботодавець розраховує єдиний внесок, якщо найманий працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної?
Роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску застосовуються до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру

Яким чином роботодавець нараховує єдиний внесок, якщо найманий працівник відпрацював неповний місяць та звільнився?

У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру, але не менше мінімального розміру ЄСВ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора