A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Лікарню у селі Вашківці не закриють

Дата: 24.09.2019 14:47
Кількість переглядів: 839

Шановні жителі с.Вашківці!
Останніми днями у селі поширилася чутка про закриття нашої амбулаторії загальної практики сімейної медицини з денним стаціонаром. Хочу внести деяку ясність по даному питанню і припинити поширення панічних настроїв населення.
У зв’язку із внесеними змінами до чинного законодавства, починаючи з 2010 року, наша дільнична лікарня була реорганізована у амбулаторію загальної практики сімейної медицини та стала комунальною власністю Сокирянської районної ради, яка повинна була утримувати даний медичний заклад за кошти районного бюджету, включаючи виплату заробітної плати медичним та технічним працівникам, здійснення комунальних платежів (плата за електроенергію), надання медичних послуг, поточний ремонт, тощо. Сільська рада з місцевого бюджету, у відповідності до існуючого законодавства, не може напряму фінансувати заклади, які не належать до її комунальної власності. Однак, є можливість фінансування на договірній основі, коли кошти на утримання установи передаються іншому бюджету, а вже він здійснює фінансування та звітує про використання коштів. 
У попередні періоди, протягом 2010-2016 років Сокирянська районна рада жодного разу не зверталась до Вашковецької сільської ради по питанню виділення додаткових коштів на утримання даної установи і здійснювала, як власник, її фінансування самостійно.
Починаючи з 2016 року, з моменту створення об’єднаної територіальної громади, Вашковецька сільська рада щорічно передавала цільові кошти на утримання Сокирянської районної центральної  лікарні та Центру первинної медико-санітарної допомоги. Так у 2016 році їм було перераховано 1871800 грн. (лікарня) та 1121800 грн. (Центр ПМСД), у 2017 році - 2641900 грн. (лікарня) та 1132300 грн. (Центр ПМСД), додатково виділено 66200 грн. на енергоносії, у 2018 році - 3657100 грн., додатково виділено 70000 грн. на енергоносії, у 2019 році - 3269186 грн., додатково виділено 70000 грн. на енергоносії. Окрім того, додатково сільська рада перераховувала кошти на придбання ліків інсулінозалежним громадянам, на безкоштовні рецепти онкохворим, придбання комп’ютерної техніки для амбулаторії загальної практики сімейної медицини с.Вашківці та с.Шишківці (31000 грн.). Хочу зазначити, що жодного разу за ці роки отримувачами не було подано звіту про використання коштів, як цього вимагає законодавство.
У 2019 році, у зв’язку з проведенням медичної реформи та створенням нової установи - комунального некомерційного підприємства «Сокирянський Центр первинної медико-санітарної допомоги» Сокирянської районної ради, якому підпорядкована і наша амбулаторія, змінились і санітарно-гігієнічні вимоги до медичного закладу, який потрібно обладнати у відповідності до цих вимог.
У зв’язку з невідповідністю окремих приміщень амбулаторії, потребою забезпечення установи водопостачанням та водовідведенням 04.07.2019 року у Сокирянській районній державній адміністрації відбулась оперативна нарада за участі голови Сокирянської районної державної адміністрації Бескупського П.П., голови Сокирянської районної ради Козака В.В., головного лікаря Сокирянського Центру первинної медико-санітарної допомоги (якому підпорядковується амбулаторія с.Вашківці) Заремської А.Є., заступника голови Сокирянської районної державної адміністрації Тарасової І.П., Вашковецького сільського голови Романенка В.В., де було прийнято рішення поетапного фінансування медичного закладу: в першу чергу вирішення проблеми забезпечення закладу водопостачанням та водовідведенням, а потім за наявності відповідного фінансування - проведення ремонту внутрішніх приміщень, будівництво внутрішнього санвузла та системи опалення. 
Фінансовим підрозділом сільської ради було проаналізовано дохідну частину сільського бюджету та прийнято рішення на черговій сесії Вашковецької сільської ради, яка відбулась 09.08.2019 року, виділити кошти в сумі 15000 грн. для забезпечення амбулаторії загальної практики сімейної медицини с.Вашківці водопостачанням та водовідведенням. Домовленість була така: Вашковецька сільська рада перераховує кошти Сокирянській районній раді, як власнику установи, Центр ПМСД закупляє труби, згони, насосну станцію, розхідні матеріали, а сільська рада організовує роботи по прокладанню мережі водопостачання та водовідведення. Сільською радою було також проведено організаційну роботу по залученню додаткових спонсорських коштів для вирішення цієї проблеми.  Окрім того, сільська рада до кінця 2019 року зобов’язувалась акумулювати кошти для передачі Сокирянській районній раді з метою продовження ремонту та приведення приміщень закладу у відповідність до вимог. Бухгалтерією сільської ради було складено та підписано договір на передачу коштів Сокирянській районній раді, однак договір протягом календарного місяця з незрозумілих причин керівництвом районної ради так і не був підписаний, кошти продовжують залишатися на рахунках сільської ради, а роботи не здійснюються.
Сільська рада, окрім того, залучила незалежну організацію з м.Чернівці, яка здійснила попередні розрахунки та склала кошторис на будівельні роботи по капітальному ремонту приміщення амбулаторії, будівництву топкової та системи опалення, а також будівництва внутрішнього санвузла. Вартість таких робіт, за попередньою оцінкою, складає понад 460000 грн., яких наразі у бюджеті сільської ради немає. Такі витрати можна запланувати та здійснити у наступному 2020 році за рахунок цільових коштів, які виділяє Кабінет Міністрів України, або за рахунок участі сільської ради у міжнародних проектах, або за рахунок спільних коштів Сокирянської районної ради та Вашковецької сільської ради, а також за рахунок спонсорських та донорських коштів. 
Я, як сільський голова, також звернувся до Чернівецької обласної державної адміністрації з клопотанням про включення даного об’єкту до Програми економічного і соціального розвитку Чернівецької області на 2020 рік з метою залучення додаткових коштів для проведення будівельних робіт.
Виходячи з вищесказаного, вихід з ситуації є. За умови об’єднання зусиль можна вирішити будь-яку проблему, але не потрібно забувати про головне - рішення про закриття приймає згідно закону - власник, тобто Сокирянська районна рада.
Якщо вам, шановні вашківчани, небайдужа доля нашого села, доля нашого медичного закладу, максимально поширте дану інформацію і не піддавайтесь паніці, яку провокують недоброзичливці.

Вашковецький сільський голова 
В.Романенко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора