A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

З 1 липня пенсійні виплати окремих категорій громадян зростуть

Дата: 02.07.2019 11:20
Кількість переглядів: 796

26 червня 2019 року Урядом прийнято постанову №543, якою внесено зміни до ряду постанов Кабінету Міністрів України, що регулюють питання пенсійного забезпечення окремих категорій громадян.

Так, внесено зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року №656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій”, якими збільшено мінімальні пенсійні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ та ІІІ груп до рівня відповідно: 650, 525 і 360 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Одночасно внесено зміни до пункту 91 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1210 “Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Цими змінами поширено формулу розрахунку пенсії по інвалідності виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, на військовослужбовців, зокрема військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Крім цього, Уряд доповнив постанову Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року № 124 “Питання проведення індексації пенсій у 2019 році”, установивши, що з 1 липня 2019 року в разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років), не досягає 2000 гривень, таким особам надається доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Тим самим збільшено розмір пенсійних виплат для пенсіонерів, які мають тривалий страховий стаж, але  розмір їх пенсії не досягає рівня 2000 грн.

Нагадуємо, що відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” з 1 липня 2019 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зріс з 1497 грн. до 1564 грн. У зв’язку з чим, зростуть мінімальні розміри пенсійного забезпечення для інших категорій пенсіонерів, а також надбавки, підвищення, інші доплати, залежні від цього показника.

Перерахунки пенсій з 1 липня поточного року проводяться автоматизованим шляхом за матеріалами пенсійних справ, без подання пенсіонерами заяв та будь-яких інших додаткових документів. Виплата пенсій в перерахованих розмірах буде проведена в липні цього року.

 

Пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

 

Підготовлено у межах грантового проекту "Різні громади – спільні рішення для економічного зростання", що фінансується Європейським союзом спільно з Вашковецькою сільською радою та реалізується в рамках ініціативи "Мери за економічне зростання".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора