A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Бізнес у селі – від ідеї до реалізації!

Дата: 11.01.2019 10:00
Кількість переглядів: 2204

     В українських селах сьогодні проживає понад 13 млн. осіб. Це близько 30%  усього населення України. Кількість селян сьогодні має сталу тенденцію до зменшення. Однією з основних причин цього негативного явища є відтік молоді до великих міст через відсутність можливостей працевлаштування та самореалізації.

       Розвиток малого бізнесу у селі - це поки що малий, однак перспективний крок, який сприяє відродженню сільських населених пунктів.

     Які ж ідеї підійдуть для відкриття бізнесу в селі з нуля? Як відкрити свій бізнес і почати заробляти? Чим можна зайнятися і скільки на цьому можна заробити?

    Здавалося б, сьогодні в Україні не найкращі часи для започаткування власної справи… Але, той, хто сидить склавши руки, як правило, нічого не отримує. А історія успіху засвідчує, що нерідко власна справа, розпочата у кризу - в майбутньому дає гарні результати. Відкрити свою вигідну справу в селі – не тільки реально, але і, як показує практика, досить прибутково.

     У нашій громаді є такі сміливці, які ризикнули та стали власниками сімейного бізнесу.

Фото без опису

    Сім’я Карімових, Ельмана та Майї – це сім’я сучасних ініціативних молодих людей, які розпочали свою діяльність, як приватні підприємці у 2017 році, відкривши магазин «Крамниця» на території населеного пункту Вашковецької об’єднаної територіальної громади - с.Струмок.

    Їхній заклад торгівлі сьогодні відповідає вимогам найвибагливішого покупця.

Фото без опису

У магазині продаються товари змішаного типу: є наявний широкий асортимент продуктів харчування, хліба та випічки, безалкогольних та алкогольних напоїв, кави, чаю, солодощів, овочів та фруктів, миючих засобів.

Фото без описуФото без опису

    На прилеглій території до магазину споруджена літня тераса, альтанка, облаштований гарний дитячий майданчик, пісочниця та гойдалка для дітей, турнік для молоді.

   Ельман та Майя прекрасно розуміють, що в умовах жорсткої конкуренції потрібно розширювати спектр послуг, підвищувати рівень якості обслуговування клієнтів. З цією метою у приміщенні магазину встановлено термінал, за допомогою якого, можна поповнити рахунок мобільного телефону, послуги доступу до мережі Інтернет, оплатити комунальні послуги та адміністративні штрафи. Також у магазині можна зробити ксерокопію документів та оформити страховий поліс на власний автомобіль.

Фото без опису

     Зараз, завітавши у «Крамницю», можна випити гарячого чаю або смачної запашної кави, втамувати голод смачним хот-догом. В літній період крамниця пропонує розливний квас, пиво, прохолодне мохіто та морозиво.

Фото без опису

     Що цікаво, у торгівельному закладі Ельмана та Майї не буває «вчорашнього» хліба, бо кожного дня підприємці повертають хліб, який не продали, виробникам та постачальникам.

   Однак, будь-якому бізнесу потрібен розвиток. Тому у майбутньому підприємцями планується встановлення банкомату для отримання готівки, оскільки в умовах сільського населеного пункту ця послуга є дуже актуальною. Також власники магазину планують встановити поличку з товарами для пільгових та соціально незахищених категорій населення. Цю практику підприємці перейняли від своїх колег із-за кордону. З часом Ельман та Майя хочуть побудувати заклад громадського харчування, організувати виїзну кухню на замовлення, надавати послуги шиномонтажу, спорудити міні-готель для подорожуючих та водіїв - далекобійників, облаштувати автомобільну стоянку та прилеглу до магазину територію з метою підвищення комфорту клієнтів.

   Окрім того, Ельман та Майя є небайдужими жителями громади та села Струмок. Молода сім’я стала активним учасником будівництва каплиці на території сільського кладовища. Ельман особисто став ініціатором встановлення нової автобусної зупинки, проводив організаційну роботу серед жителів села щодо прокладання системи вуличного освітлення.

    Всі зусилля молодих підприємців сьогодні спрямовані на те, щоб жителі села почували себе комфортніше, щоб люди ще більше любили своє село і кожен із його жителів докладав зусиль для покращення благоустрою своєї «маленької Батьківщини».

      Тож побажаємо Ельману та Майї успіхів і процвітання сімейного бізнесу, перспектив і розвитку, вдячності від клієнтів та гарного настрою.

Для довідки: магазин знаходиться з адресою: с. Струмок, вул. Республіканська, буд. 2. Працює - із 9:00 до 19:00. у зимовий період та із 9 до 20:00 у літній період. 

 

Романенко Христина,

адміністратор Центру економічного зростання громади

(в рамках проекту ЄС «Різні громади – спільні рішення для економічного

зростання»).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора