A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Створення кооперативу "Холодок" у Вашковецькій ОТГ

Дата: 24.10.2018 09:16
Кількість переглядів: 2015

      У Вашковецькій об’єднаній територіальній громаді створено сільськогосподарський обслуговуючий кооператив  «Холодок» із охолодження та шокового заморожування фруктів, який створений у межах грантового проекту "Різні громади – спільні рішення для економічного зростання" за кошти Європейського союзу спільно з Вашковецькою сільською радою та реалізується в рамках ініціативи "Мери за економічне зростання", Глибоцькою селищною радою спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області "Агенція розвитку громад Буковини".

    Кооператив — юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

   Види кооперативів

   Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначає Закон України «Про кооперацію».

   Відповідно до завдань та характеру діяльності, кооперативи поділяються на такі типи: виробничий, споживчий, обслуговуючий.

  • Виробничий кооператив — кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних осіб для спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов'язкової трудової участі з метою одержання прибутку.
  • Обслуговуючий кооператив — кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.
  • Споживчий кооператив (споживче товариство) — кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для організації торговельного обслуговування, заготівель сільськогосподарської продукції, сировини, виробництва продукції та надання інших послуг з метою задоволення споживчих потреб його членів.

    За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.

  • Сільськогосподарський кооператив — добровільне об'єднання фізичних і юридичних осіб в іншу юридичну особу на засадах членства, об'єднання пайових внесків, участі у спільній сільськогосподарській виробничій діяльності та обслуговуванні переважно членів кооперативу.
  • Житлово-будівельний кооператив — добровільне об'єднання громадян для спільного будівництва та експлуатації жилого будинку.
  • Гаражно-будівельний кооператив — організація, створена громадянами на добровільних засадах з метою забезпечення необхідних умов для зберігання автомобілів, а також для експлуатації і управління гаражами.

    Членство в кооперативі

    Член кооперативу — фізична або юридична особа, яка зробила вступний і пайовий внески в розмірах, визначених статутом кооперативу, визнає принципи і цілі кооперативу, дотримується вимог його статуту і користується правом ухвального голосу в кооперативі.

    Асоційований член кооперативу — фізична чи юридична особа, яка зробила пайовий внесок і користується правом дорадчого голосу в кооперативі.

       У попередній період, відбулися перші установчі збори, на яких було обрано головою кооперативу жительку с.Вашківці Маланчук Наталю Сергіївну та була здійснено реєстрацію сільськогосподарського кооперативу. Також були проведені інформаційні збори для жителів громади, на яких розповідалось про діяльність новоствореного кооперативу. На даний час проводиться організаційна робота по закупівлі та монтажу холодильних камер.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора