Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Сьогодні - Всесвітній день донора крові

Дата: 14.06.2017 12:21
Кількість переглядів: 985

Сьогодні Всесвітній день донора крові. Рішення відзначати цей день щорічно, було прийнято у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Цей день є своєрідним виявом вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров’я інших людей, здаючи свою кров.

Власне, саме слово донор походить від латинського dono – дарую. Крім того, у цей день звертається увага на необхідність регулярної здачі крові для запобігання її дефіциту в лікарнях та клініках, особливо в країнах, де кількість донорської крові вкрай обмежена. В Україні це питання теж постало надзвичайно гостро, адже знайти кров рідкісної групи було й раніше досить проблематично (час, затрачений на пошуки іноді вартував хворому життя), а нині, в умовах воєнного конфлікту і досить частих надзвичайних ситуацій попит в рази перевищує пропозицію. За останні 20 років в Україні вдвічі скоротилася армія донорів, а, відтак, – і обсяги заготівлі крові. Нині спад донорства в країні припинився, але це не рятує ситуацію.

Цього року центральною темою кампанії буде донорство крові в умовах надзвичайних ситуацій. У будь-якій кризовій або надзвичайній ситуації природною реакцією людини є питання: «Що я можу зробити? Як я можу допомогти?». Тому в якості гасла кампанії 2017 року було обрано питання: «Чим ви можете допомогти?», а додаткове гасло звучить так: «Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто». Організатором заходів з нагоди Всесвітнього дня донора крові в 2017 року став В'єтнам в особі Національного інституту гематології та переливання крові. Основні заходи відбудуться сьогодні в Ханої.

Фото без опису

Джерело: http://acc.cv.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора