Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Звернення голови громади

Дата: 13.01.2017 10:54
Кількість переглядів: 1088

Шановна громадо! 

Невпинно біжить час! У власних турботах, у щоденній важкій праці, непомітно для нас усіх пройшов 2016 рік. Рік формування нашої Вашковецької об’єднаної територіальної громади, яка незважаючи на відсутність потрібних законів, протидію виконавчої влади, зневіру людей у краще майбутнє, вижила і пройшовши важкий шлях свого становлення, почала розвиватися і жити власним повноцінним самостійним життям.

            2016 рік став для нашої об’єднаної територіальної громади роком потужних позитивних перетворень. Виконавчий комітет, депутати нового скликання, які приступили до виконання своїх обов’язків у листопаді 2015 року, продемонстрували продуктивну та злагоджену роботу.

            Рік, що минув, був для кожного з нас роком сподівань, реалізації надій та практичних звершень. Який же він був - 2016 рік? Яким він запам’ятався для кожного з нас, в цілому для нашої громади?

            Нині населення нашої громади станом на 01.01.2017 року складає 5288 чоловік, які проживають у наявних 1924 дворах. На превеликий жаль, 2016 рік для окремої частини наших сельчан був роком прощання з рідними людьми, які покинули земне життя і відійшли у вічність. У 2016 році померло 64 жителі громади, із них жінок - 30, чоловіків - 34. З них у с.Вашківці: 43 (жінок - 22, чоловіків - 21), у с.Нова Слобода - 4 (жінок - 2, чоловіків - 2), у с.Шишківці: 14 (жінок - 4, чоловіків - 10), у с.Струмок - 3 (жінок - 2, чоловіків - 1).

            Однак, є у нас і радісні новини. У 2016 році 66 молодих юнаків та дівчат стали на рушничок щастя, на території населених пунктів об’єднаної громади зареєстровано 33 шлюби, створено нові, молоді, гарні сім’ї. Із загальної кількості шлюбів, 7 шлюбів взяли молоді люди з сіл Вашківці та Шишківці, тим самим об’єднавши населені пункти нашої громади сімейними та родинними зв’язками (для порівняння: у 2014 р. - 3, у 2015 р. - 2).

            У 2016 році нас - жителів об’єднаної громади, стало більше, велика радість завітала до тих осель, де народилися діти: всього народилося у році, що минув - 50 дітей, із них дівчаток - 26, хлопчиків – 24. З них у с.Вашківці - 31 (дівчаток - 16, хлопчиків – 15), у с.Нова Слобода - 1 (дівчинка), у с.Шишківці - 18 (дівчаток - 9, хлопчиків – 9).

            Сьогодні на території населених пунктів нашої об’єднаної громади продовжують повноцінно функціонувати 2 навчальні заклади - Вашковецька та Шишковецька ЗОШ І-ІІІ ст., 2 Будинки культури с.Вашківці та Шишківці, 1 клубна установа у с.Нова Слобода, 2 сільські амбулаторії сімейного типу у с. Вашківці та Шишківці, 2 фельдшерсько-акушерські пункти у с.Струмок та Нова Слобода, 2 дошкільні навчальні заклади - «Веселі каруселі» с.Вашківці та «Капітошка» с.Шишківці, 2 відділення зв’язку, 1 відділення Ощадного банку, відділ прикордонного контролю «Вашківці», митний перехід міждержавного значення, приватна аптека, автомагазин, сільський ринок у с.Вашківці. В населених пунктах на даний час зареєстровано 10 агроформувань, понад 165 суб’єктів підприємницької діяльності в сфері торгівлі, діють 30 магазинів (з них у с.Вашківці - 22, у с.Шишківці - 8) та 6 закладів громадського  харчування.

            У порівнянні з 2015 роком бюджет громади збільшився майже у 9 разів. У 2016 році власні надходження до сільського бюджету становили майже 4.8 мільйона гривень, які були витрачені на утримання установ комунальної власності сільської ради та першочергові потреби громади. Таке наповнення місцевого бюджету стало можливим завдяки встановленню реальної орендної плати за користування землею, сільським майном, податковими надходженнями до місцевого бюджету та контролю представників профільних депутатських комісій і працівників апарату виконавчого комітету за надходженням цих коштів.

            У рамках Комплексної Програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота» матеріальну допомогу з початку цього року отримали 56 жителів громади на загальну суму 47293 гривні. За сприяння та всебічної підтримки Вашковецької сільської ради 20 учасників АТО отримали земельні ділянки у постійне користування (3 - Шишківці, 17 - Вашківці).

            У 2016 році спільними зусиллями виконавчого комітету, депутатів сільської ради, членів виконкому, активістів громади, жителів сіл Вашківці, Шишківці,  Струмок та Нова Слобода,  церковної громади, релігійної конфесії Християн Віри Євангельської була проведена велика організаційно-масова робота серед жителів сіл, що дало змогу зміцнити матеріально-технічну базу об'єктів загального користування, установ комунальної власності сільської ради, провести ремонт окремих сільських доріг, встановити вуличне освітлення та ряд ін.

        На радість усім жителям с.Вашківці, Шишківці, Струмок, Нова Слобода та на заздрість тим, хто ще не вірить у краще майбутнє нашої об’єднаної громади, наших населених пунктів, конкретно було зроблено наступний об'єм робіт:

            - Відремонтовано додатковий вхід до основного приміщення школи у с.Вашківці;

            - Споруджено 2 ділянки нової огорожі у школі с.Шишківці;

            - Споруджено нову огорожу в ДНЗ «Капітошка» с.Шишківці;

            - Споруджено нову огорожу біля ІІ корпусу школи с.Вашківці;

            - Закуплено новий холодильник, комплекти посуду та нові м’ясорубки для шкільних їдалень у с.Вашківці та Шишківці;

            - Закуплено 2 комплекти комп’ютерної техніки у школу с.Вашківці;

            - Закуплено комп’ютер та принтер у школу с.Шишківці;

            - Закуплено комп’ютер, принтер, м’ясорубку та утюг для дитячої установи с.Шишківці;

            - Закуплено комплект нової музичної апаратури для Будинку культури с.Шишківці;

            - Повністю перекрито металочерепицею покрівлю основного приміщення та допоміжних приміщень школи с.Шишківці;

            - Підшито стелю спортивного залу школи с.Шишківці USB-плитами;

            - Повністю перекрито покрівлю Будинку культури с.Шишківці;

            - Споруджено козирок над вхідними сходами Будинку культури с.Шишківці;

            - Перекрито металочерепицею покрівлю актового залу, спортивного залу, шкільної їдальні у с.Вашківці;

            - Здійснено заміну 39 вікон та 3 дверей у основному приміщенні школи с.Вашківці;

            - Повністю реконструйовано верх та перекрито металочерепицею покрівлю ІІ корпусу школи с.Вашківці  з установкою системи водовідведення;

            - Капітально відремонтовано фасад ІІ корпусу школи с.Вашківці із застосуванням енергозберігаючих технологій;

            - Встановлено козирок над вхідними дверима ІІ корпусу школи с.Вашківці;

            - Відремонтовано вхідну площадку та встановлено козирок над сходами в ДНЗ с.Шишківці;

            - Встановлено бокові вікна на фасаді ДНЗ «Капітошка» с.Шишківці;

            - Проведено новий водопровід в ДНЗ «Веселі каруселі» с.Вашківці;

            - Закуплено дитячі 2-х ярусні спальні ліжка для ДНЗ «Веселі каруселі» с.Вашківці (52 шт.)

            - Встановлено ліхтарі вуличного освітлення біля І корпусу школи с.Вашківці;

            - Закуплено 4 стінки для навчальних кабінетів, 7 класних комплектів навчальних парт і стільців для учнів, 2 комплекти кришок парт для ремонту шкільних меблів, 9 учительських столів та стільців для школи с.Вашківці;

            - Закуплено 3 стінки для навчальних кабінетів, 2 демонстраційні шафи, 5 класних комплектів навчальних парт і стільців для учнів, 2 комплекти кришок парт для ремонту шкільних меблів, 7 учительських столів та стільців школи с.Шишківці;

            - Закуплено хімічний кабінет у зборі за кошти українсько-німецького проекту співробітництва, який виконується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), що діє за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини для школи с.Вашківці;

            - Закуплено комплекти стендів для оформлення кабінетів автосправи, хімії, фізики, біології, математики, основ захисту Вітчизни, історії України, правознавства, зарубіжної літератури, географії, української мови, а також державна символіка України для шкіл с.Вашківці та Шишківці;

            - Закуплено спортінвентар, а саме - м’ячі: 10 волейбольних, 10 баскетбольних, 9 футбольних;

            - Проведено тендер на закупку власного шкільного автобусу для перевезення учнів до навчальних закладів;

            Окрім того, виконавчим комітетом за підтримки депутатів села, небайдужих громадян, церковної громади, активу населених пунктів здійснено:

            - Монтаж і здачу в експлуатацію системи вуличного освітлення І та ІІ черги (вул.Центральна у с.Шишківці);

            - Монтаж і встановлення системи вуличного освітлення на вул.Пушкіна, Горького, Федьковича, Івасюка, Мічуріна, І.Франка, Шевченка у с.Вашківці (продовжуються роботи по вул. О.Кобилянської, І.Мазепи, Я.Мудрого);

            - Підсипку доріг комунальної власності гравійно-піщаною сумішшю у с.Шишківці та Струмок;

            - Підсипку доріг бетонно-щебеневою сумішшю і ремонт містка на перехресті вул.Хотинської та Незалежності у с.Шишківці;

            - Підсипку доріг комунальної власності (вул.Горького, Шевченка, Івасюка, Українська) щебеневою сумішшю у с.Вашківці;

            - Здійснено ямковий ремонт вул.Грушевського до митного переходу у с.Вашківці;

            - Здійснено грейдерування під’їзної дороги до с.Нова Слобода;

            - Відремонтовано дорожні інформаційні знаки «Вашківці»;

            - Встановлено 3 нові дорожні інформаційні знаки «Шишківці»;

            - Замінено 7 металопластикових вікон та 3 дверей у адміністративному будинку с.Шишківці;

            - Замінено 1 зовнішнє вікно та вхідні двері, а також проведено внутрішній ремонт у приміщенні відділення зв’язку с.Шишківці;

            - Побудовано нову автобусну зупинку у центрі села Шишківці;

            - Встановлено додаткову розвантажувальну підстанцію по вул.Грушевського у с.Вашківці;

            - Прокладено 4 км електроліній із заміною стовпів та прокладанням «сіпа» у с.Вашківці;

            - Встановлено 4 стовпи для зовнішнього освітлення Свято-Михайлівської церкви с.Вашківці, підсипано щебенем автостоянку;

            - Проспонсоровано  участь футбольних команд с.Вашківці та Шишківці у районному чемпіонаті з футболу;

            - Прибрано територію та встановлено лавочки на сільському стадіоні с.Шишківці;

            - Прибрано територію та встановлено нові футбольні ворота  на сільському стадіоні с.Вашківці.

        Разом з цим, Вашковецька сільська рада, виконавчий комітет протягом 2016 року приді­ляла постійну увагу організації роботи об'єктів комунальної власності нашої громади, дошкільних навчальних закладів, сільських амбулаторій сімейного типу, Будинків культури, а також роботі місцевих шкіл.

        З культурно-освітніх заходів, організованих керівництвом Будинків культури с.Вашківці, Шишківці, установи культури с.Нова Слобода та загальноосвітніх шкіл, за участі колективів ДНЗ, сільських аматорів проведено заходи по святкуванню загальнодержавного свята Дня Перемоги - 9-го Травня, Міжнародного дня захисту дітей, Дня Молоді, 1 Вересня, Нового року, Останнього дзвоника та ін. Для учасників АТО - організовано та проведено урочистий захід, присвячений Дню захисника Вітчизни.

        Сьогодні Вашковецька сільська рада має свій власний сайт в Інтернеті, який повноцінно запрацює у 2017 році. Створивши свій сайт, ми постійно працюватимемо над його наповненням, адже, саме доступ до інформації жителів населених пунктів забезпечує публічний контроль та є головним елементом відкритості влади. Нині більшість наших громадян обирають Інтернет, як основний канал комунікації, який дає безперешкодний доступ до інформації про організацію роботи органів місцевого самоврядування. Окрім того, у 2017 році у кожному населеному пункті буде встановлено «Скриньки довіри», через які кожен громадянин може звернутися до сільської влади з побажаннями, скаргами, претензіями.

        Рік, що минув, також відкрив нам нові резерви, які гарантовано підуть на користь сільської громади, а також кожного із нас. У цьому році Вашковецька сільська рада плідно працювала в напрямку розвитку міжнародних стосунків. Докладено чимало зусиль до налагодження контактів між органами місцевого самоврядування Молдови, Румунії, Польщі, Німеччини. З жовтня 2016 року сільська рада тісно співпрацює з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та приймає участь в українсько-німецькому проекті у галузі освіти. У 2017 році планується прийняти участь у спільному шведсько-українському проекті «Підтримка децентралізації в Україні» з метою створення власного центру надання адміністративних послуг, який надаватиме послуги з реєстрації місця проживання, реєстрації актів цивільного стану, видачу відомостей з Державного земельного кадастру, проводитиме реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, реєстрацію прав на нерухоме майно, їх обтяження та ін.

            Сьогодні ми можемо впевнено стверджувати, що з добрими партнерами зможемо швидко та ефективно реалізувати чимало нових проектів та максимально використати фінансові можливості Євросоюзу та країн Західної Європи для покращення соціально-економічного розвитку населених пунктів об’єднаної територіальної громади.

            За реалізацією кожного із цих проектів стоїть праця дуже багатьох людей. Тому висловлюю щиру вдячність всім депутатам, головам постійних депутатських комісій,  ініціативним, небайдужим, працьовитим односельцям, які докладають значних зусиль, щоб наша об’єднана територіальна громада всебічно розвивалася.

            Я вважаю, що наша об’єднана територіальна громада впоралася із тими завданнями, які стояли перед нею у 2016 році, однак, тільки покладаючись на власні сили, гуртуючись у єдину сім'ю, ми можемо бути єдині як в буднях так і в святах, і разом подолати все те, що готує нам прийдешній 2017 рік.

        Тож дозвольте шановні односельчани, щиросердно привітати Вас і Ваші родини з Новим 2017 роком і Різдвом Христовим, старим Новим роком! Нехай вони защедрують Вам на добро, міцне здоров’я, принесуть у Ваші родини мир і тепло, радість і щастя, затишок і добробут.

        Хай у Новому році Вам завжди усміхається доля, а поруч з Вами завжди будуть надійні, щирі друзі, близькі люди.

        Хай кожен день несе тільки добро, додає бажання жити і працювати. Нехай негоди і смуток обминають Вас, тепло і надія завжди зігрівають, а добре самопочуття і гарний настрій стануть запорукою успішної праці! Оптимізму Вам у життєвих буднях, наполегливості у вирішенні проблем, віри і впевненості у завтрашньому дні. 

       Щедрого Вам сонця і ясного неба у Новому році!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора