A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вашковецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Як правильно піти у відпустку

Дата: 29.05.2017 09:54
Кількість переглядів: 978

Попри складну економічну ситуацію, буковинці все одно готуються до початку відпускного сезону.

Навіть якщо не вдасться поїхати до моря (чи будь-яких інших курортів), відпочинок ще нікому не завадив. Але потрібно знати законодавчі норми, які це регламентують. Тобто треба відстоювати свої права, аби правильно оформити всю документацію. Отже, кожен працівник, який перебуває у трудових відносинах з роботодавцями (незалежно від форми власності), має право на відпустку та виплату відпускних.

Щодо тривалості відпустки, то, кажуть фахівці, перша відпустка може бути не раніше, як за шість місяців від початку роботи. Водночас, згідно з чинним законодавством України, є кілька видів відпусток – щорічна, додаткова, творча, соціальна та відпустка без збереження заробітної плати. - Тривалість щорічної основної відпустки не може бути меншою за 24 календарних дні. Святкові та неробочі дні, згідно із законодавством, у тривалість відпустки не враховуються (це також стосується додаткових днів), - каже юрист Максим Згурський. – Але тривалість щорічної основної відпустки не може перевищувати 59 календарних днів.

Та є нюанси щодо тривалості відпустки (особливі умови праці, шкідливість тощо). Окрім того, каже фахівець, щорічну відпустку можна перенести на інший період (ініціатором цього може бути як роботодавець, так і працівник). А також її можна розділити на кілька частин (єдина вимога, щоб основна її безперервна частина була не меншою за 14 календарних днів).

Щодо розміру розрахунків відпускних, то для цього є спеціальна формула, за якою бухгалтерія нараховує належні виплати. Не виплатити її роботодавець не має права та виплачують її не пізніше, як за три дні до початку відпустки. До речі, каже фахівець, є категорії працівників, які мають право на додаткову відпустку за особливий характер праці. Шкідливою і важкою є робота гірників, металургів, будівельників, транспортників, а також робота з комп’ютером. Наприклад, працівники, які працюють на електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), мають право на 4 додаткові дні до відпустки. Інша категорія працівників – одинокі матері чи батьки. Або мають двох дітей, віком до 15 років чи дитину-інваліда.

Фото без опису

Джерело:https://pogliad.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора